Nedcar-medewerkers blokkeren poorten: geen vertrouwen in toekomst

door | 3 mei 2023, 13:09 | Nieuws

De stakers bij VDL Nedcar hebben de in- en uitgangen van de autofabriek in Born geblokkeerd.

“Er gaat hier geen auto meer het pand uit tot de familie Van der Leegte gaat dokken”, klinkt het voor de poorten.

Ook leveranciers van onderdelen worden niet meer toegelaten op het terrein. De stakende medewerkers van de autofabriek hebben geen vertrouwen meer in de toekomst van het bedrijf.

Einde van Nedcar

“Dit is het einde van Nedcar. Het is nu aan de familie Van der Leegte om alles netjes af te handelen”, zegt actievoerder Ivo Caelen voor de poort van de fabriek. “Wij willen niet dat we hier ’s ochtends een keer aankomen en dan horen dat alles voorbij is. Van der Leegte heeft het bedrijf voor één euro gekocht en laat ons nu keihard vallen. Er is hier jarenlang over onze rug veel geld verdiend, nu is het onze beurt.”

Ochtendploeg

De ochtendploeg legde woensdagochtend het werk neer nadat dinsdag de gesprekken over een sociaal plan tussen VDL en de vakbonden stukliepen. De bonden hadden daarom gevraagd, omdat zij er weinig vertrouwen in hebben dat er nog een nieuwe opdrachtgever wordt gevonden. Op dit moment lopen er voor BMW nog Mini’s van de band, maar daar komt in maart volgend jaar een eind aan. Het werk van 3800 mensen staat daarmee op de tocht.

Spontaan

De fabriek werd woensdagochtend gewoon opgestart, maar om 8:00 uur werd het werk spontaan neergelegd. “In de veertig jaar dat ik hier werk heb ik dat nog nooit meegemaakt”, zegt staker Peter Didden. “Iedereen sloot zich bij de staking aan en ging naar buiten. En krijgen we vandaag geen antwoord van VDL, dan staan we hier morgen weer.”

Hoongelach

Fabriekseigenaar VDL ontkent trouwens dat het om een massale staking gaat. Volgens een woordvoerder van het bedrijf ging het slechts om ‘een klein groepje’ dat het werk neerlegde, en is de productie daarna ‘uit veiligheidsoverwegingen’ gestaakt. Die verklaring leidde tot hoongelach onder het stakende personeel.

VDL-directeur Wim van der Leegte liet via zijn woordvoerder weten niet zelf met de stakers te gaan praten. “Hij is op dit moment in Eindhoven druk bezig met de toekomst van het bedrijf”, aldus de communicatiemedewerker van VDL.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors