Nedcar sluit contract met nieuwe opdrachtgever tot 2028

door | 17 juni 2021, 18:46 | Nieuws

VDL Nedcar in Born gaat elektrische auto’s bouwen voor het Amerikaanse Canoo. De startup heeft een contract getekend om in elk geval tot 2028 auto’s in Born te laten produceren.

Start in 2022

De productie begint in het vierde kwartaal van volgend jaar. Het eerste model dat in Born van de band moet rollen, heet Lifestyle Vehicle. Het voertuig kan 400 kilometer rijden op één batterijlading. In 2022 moeten er al 1000 wagens van Canoo gemaakt worden in Born; het jaar erna moet de productie opgeschroefd zijn naar 15.000.

Geen vergunning voor uitbreiding

Mogelijk gaat dat gebeuren vanuit een tijdelijke huisvesting op het huidige terrein in Born, omdat de autofabriek nog geen vergunning heeft voor de uitbreiding die wel al gepland is. Op de huidige locatie gaat de productie van de BMW-modellen Mini en X1 gewoon door tot eind 2023.

Lees ook: Groen licht voor uitbreiding en randweg VDL Nedcar

Canoo

De Californische startup Canoo heeft geen bescheiden ambitie: het wil ‘de meest ruimtebesparende elektrische voertuigen op de markt brengen, pickups, minibussen en bestelwagens met een grote laadcapaciteit op een kleine voetafdruk’. Het bedrijf heeft ook aangekondigd in de Verenigde Staten een eigen fabriek te gaan bouwen.

Lees ook: Enorme klap voor Nedcar: BMW stopt productie in 2023

Vertrek BMW

VDL Nedcar is sinds acht maanden op zoek naar nieuwe opdrachtgevers omdat BMW de productie in Born voortijdig stopzet. De Duitse autofabrikant heeft last van de malaise op de automarkt en daar kwam ook de coronacrisis nog eens bij, zodat er fors gesneden moest worden in de organisatie.

Door het vertrek van BMW en de transitie van de automarkt van brandstofmotoren naar elektrisch rijden ligt het voor de hand dat de productielijnen van de fabriek in Born omgebouwd worden tot lijnen waar elektrische auto’s worden gemaakt.

Kansen spreiden

VDL Nedcar wil zijn kansen in de toekomst spreiden om niet afhankelijk te zijn van één opdrachtgever. Daarbij wordt gestreefd naar productie van auto’s voor startups, zoals Canoo, maar ook voor gevestigde merken. Daarnaast wil de autofabriek in Born ook bijvoorbeeld de assemblage gaan verzorgen voor batterijpakketten en andere diensten gaan aanbieden in de ‘waardeketen’. Te denken valt aan homologatie, dat is de vaststelling dat een voertuig of voertuigonderdeel voldoet aan alle Europese technische en administratieve eisen. Of aan aan prototyping, waarbij ontwerp wordt getest om zo snel en goedkoop mogelijk erachter te komen wat werkt, en wat niet werkt. Ook overweegt VDL als dienst sales & aftersales.

Lees ook: Chinese interesse voor autoproductie bij VDL Nedcar

‘Positief nieuws’

Vakbond CNV noemt het contract met Canoo ‘positief nieuws’. “Medewerkers in Born willen continu weten wat hun toekomst wordt als het contract met BMW afloopt. Dit is nog niet voldoende, maar geeft perspectief en daar zijn mensen naar op zoek”, zegt vakbondsbestuurder Robert Wonnink. De vakbond hoopt dat het contract als een katalysator werkt voor andere partijen. Het kabinet heeft VDL Nedcar de afgelopen tijd geholpen met de zoektocht naar een nieuwe klant, zei minister Stef Blok van Economische Zaken.

Volgens Wonnink moet voor de nieuwe autos een nieuwe productielijn gebouwd worden. Wat dat betekent voor de werkgelegenheid is nog onbekend. Voor de duizend autos die tegen eind 2022 geproduceerd zullen worden, zijn ongeveer 1100 mensen nodig, zegt Wonnink. Momenteel werken ongeveer 4500 mensen in Born. De vakbond hoopt eind dit jaar meer duidelijkheid te hebben over het aantal banen. Vakbond FNV sluit zich aan bij CNV.

‘Belangrijke stap’

De Provincie Limburg noemt het contract een ‘belangrijke stap richting de toekomst’ en wijst ook op het perspectief dat dit contract geeft voor de werkgelegenheid en aan de ondersteuning van de economie in Limburg. Daarnaast past het plan om elektrische auto’s te gaan bouwen ook in de visie van de provincie voor innovatie en duurzaamheid in de regio.

Foto: Canoo

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors