Nedcar-staking voorbij: medewerkers weer aan de slag

door | 12 mei 2023, 10:45 | Nieuws

Het lijkt erop dat de stakingen bij VDL Nedcar in Born (voorlopig) van de baan zijn. Medewerkers hebben vrijdag hun werk hervat na dagenlange stakingen.

Dat bevestigt Jeroen Bruinsma, bestuurder bij CNV Vakmensen, aan L1.

Handreikingen

Donderdag werd bekend dat VDL een nieuwe handreiking heeft gedaan voor een beter sociaal plan voor het Nedcar-personeel. De bonden vroegen de werknemers daarna om vrijdag weer aan de slag te gaan. “We hebben informeel samengezeten met de werkgever, en daar zijn handreikingen gedaan. In de loop van vrijdagmiddag gaan we die afstemmen met de kaderleden. Dan moeten we kijken of die handreiking voldoende is, om weer formeel aan tafel gaan”, aldus Bruinsma.

Inhoud

Over de inhoud van de nieuwe handreiking kan nog niks gezegd worden. “Dat moet eerst besproken worden met de kaderleden. Ik kan niet inschatten hoe zij erop gaan reageren.” Wanneer de nieuwe afspraken positief ontvangen worden, is het volgens Bruinsma aan Nedcar om een uitnodiging voor de gesprekken te sturen: “Het liefst zouden wij zo snel mogelijk weer aan tafel gaan, om tot goede afspraken te komen.”

Sinds vorige week wordt gestaakt bij de autofabriek in Born. Het personeel wil een beter sociaal plan voor de onvermijdelijke ontslagen die volgen na maart 2024. Dan loopt het contract met opdrachtgever BMW af. Er is geen zicht op een nieuwe opdrachtgever.

Videoboodschap

VDL-directeur Willem van der Leegte heeft woensdagavond in een videoboodschap het Nedcar-personeel gevraagd de rust te bewaren. Ook hij ziet ontslagen als onvermijdelijk, maar zei ook dat de directie streeft naar een goed sociaal plan voor de mensen die hun baan verliezen.

De bonden en de directie kwamen tot nu toe niet tot een akkoord. De directie vond de eisen van de bonden veel te ver gaan.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors