Nieuwe arrestaties verwacht in moordzaak Andy de Heus

door | 8 november 2021, 18:06 | Nieuws

Justitie verwacht op korte termijn nieuwe verdachten te arresteren in de zaak rondom de in 2012 vermoorde Andy de Heus (30) uit Echt. In afwachting van die arrestaties heeft de aanklager gevraagd het proces uit te stellen.

Dat blijkt uit informatie van L1 en wordt bevestigd door justitie. In juni vroeg justitie al uitstel van het hoger beroep, omdat er toen informatie over mogelijk nieuwe verdachten was binnengekomen.

Ruzie over hennep

Op 25 juni 2020 is Ronnie S. (53) veroordeeld voor het doodschieten van zijn vriend, zakenpartner en aangetrouwd familielid Andy de Heus. De twee kregen volgens Ronnie ruzie over een hennepplantage die ze samen runden. Dat Ronnie vervolgens fatale schoten loste, gebeurde naar eigen zeggen in een opwelling.

Onvoldoende bewijs

De Roermondse rechtbank zag geen bewijs voor voorbedachte rade, moord dus, en ging mee in het verhaal van Ronnie. Die werd daarom veroordeeld tot zeventien jaar gevangenisstraf voor doodslag en het verbergen van Andy’s lichaam. Justitie had nog wel ingezet op moord en eiste een levenslange gevangenisstraf, maar haalde dus bakzeil.

Naast Ronnie stonden er tot dusver geen andere verdachten voor de rechter. Er waren wel vier andere mensen in beeld, maar justitie had nooit voldoende bewijs tegen die verdachten.

Concrete aanwijzing

In juni van dit jaar, bijna exact een jaar na de eerste veroordeling, zou het proces in hoger beroep starten. Ter elfder ure kwam de aanklager echter met nieuws: hij had een ‘concrete aanwijzing’ ontvangen die ‘het onderzoeksteam van de politie dringend noopt tot nader onderzoek’. Eind augustus bleek dat onderzoek nog niet afgerond. De aanklager vroeg uitstel aan het Hof.

Nu vraagt hij dit dus opnieuw, maar doet hij dat met een concrete onderbouwing. De verdachten die in het vizier zijn gekomen, moeten nog aangehouden en daarna verhoord worden. Daarnaast is er de laatste tijd meer informatie binnengekomen die nog nader onderzocht moet worden.

‘Hoe betrouwbaar?’

Peer Szymkowiak, advocaat van Ronnie, heeft zijn vraagtekens. “Als je nu nog mensen moet aanhouden en verhoren over feiten uit 2012, terwijl die feiten al zeer uitgebreid in de media zijn besproken, dan zet ik nu al mijn vraagtekens bij de betrouwbaarheid van eventueel inhoudelijke verklaringen”, zegt Szymkowiak. “Want wat weet jij nog uit 2012? En is dat echt uit eigen herinnering, of omdat ik er zestien keer over heb gelezen op L1?”

Laatste keer uitstel

De eerstvolgende zitting in deze zaak staat gepland voor aanstaande donderdag voor het Hof in Den Bosch. Het gaat om een zogeheten pro formazitting; de aanklager zal daar nog formeel om uitstel vragen. Justitie verwacht de zaak in het nieuwe kalenderjaar voort te kunnen zetten, mét de nieuwe informatie en nieuwe verdachten.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors