Nieuwe coronamaatregelen vanaf zaterdag 26 juni

door | 26 juni 2021, 15:05 | Nieuws

Een aantal coronamaatregelen wordt vanaf zaterdag afgeschaald. Het demissionair kabinet zet daarmee definitief de vierde stap van het zogeheten openingsplan.

Het ventiel wordt weer iets losgedraaid waardoor de druk op de samenleving zal afnemen. Maar wat kunnen we verwachten? 1Limburg zet het op een rijtje:

Afstand

De anderhalve meter afstand blijft, maar verder kan bijna alles weer als vanouds. Op plekken waar afstand houden niet lukt, gelden wel nog wat regels.

Alle publiek toegankelijke locaties mogen weer open, kondigde het demissionair kabinet vorige week aan. Om afstand te kunnen bewaren geldt er afhankelijk van het vloeroppervlak een maximaal aantal gasten. Als het niet mogelijk is om afstand te bewaren, zijn de regels strenger.

Versoepelingen

In het openbaar vervoer, de taxi, op stations en luchthavens geldt een mondkapjesplicht. Hetzelfde geldt voor het voortgezet onderwijs. Nachtclubs mogen ook weer open, maar dan alleen als de aanwezigen een test- of vaccinatiebewijs kunnen laten zien. Overigens kunnen ook andere horecagelegenheden ervoor kiezen om alleen mensen binnen te laten met zo’n bewijs als ze de anderhalve meter willen loslaten. Dit alles binnen de reguliere openingstijden, die ook weer gelden voor de verkoop van alcohol in de winkel.

Thuis noch buiten gelden regels voor maximale groepsgroottes, er mogen weer amateursportwedstrijden gehouden worden en wie kan thuiswerken, hoeft dat nog maar de helft van de week te doen. Zingen, blazen en schreeuwen kan weer als vanouds. Evenementen waar een vergunning voor nodig is, moeten wachten tot woensdag voor ze weer van start kunnen.

Warme weer en prikken

De versoepelingen, die om middernacht ingingen en deels al vanaf 22:00 uur vrijdagavond werden gedoogd, zijn volgens het demissionair kabinet mogelijk omdat het virus minder rondgaat. Deels komt dat door het warmere weer, waar het virus minder goed in gedijt, en deels door de vaccinatiecampagne die behoorlijk gevorderd is. Volgens het Coronadashboard zijn er bijna 15 miljoen prikken gezet.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors