Nooit meer gitaar spelen door infarct: ‘Sport was redding’

door | 16 mei 2021, 07:22 | Nieuws

Het is een nachtmerrie voor iedere muzikant: niet meer kunnen spelen. Het overkwam de 37-jarige Willem Philipsen uit Echt. Hij kreeg een herseninfarct en is nu gedeeltelijk verlamd.

Philipsen leefde zijn droom. Als topgitarist stond hij op grote podia met bekende bands zoals Postmen, Soulvation en Anouk. Maar op weg naar de top van de Nederlandse muziekscene gebeurde iets waar niemand rekening mee had gehouden.

Opnieuw beginnen

In 2007 kwam dit leven als rockster abrupt ten einde toen hij getroffen werd door een herseninfarct. Hij was toen 23 jaar. Zijn grote passie, zijn inkomen en zijn toekomst waren in één klap verleden tijd. Het leven sinds die zwarte dag staat beschreven in zijn boek ‘Met de stroom mee’. Met zijn verhaal wil Philipsen laten zien dat je altijd opnieuw kunt beginnen.

Zware hoofdpijn

“Ik kwam terug van een concert en op een gegeven moment werd ik wakker met hele erge hoofdpijn. Ik heb nog nooit zulke zware hoofdpijn gehad, alsof iemand met een moker op je hoofd inslaat. En binnen 30 seconden viel mijn hele linkerkant uit en ging mijn gezicht hangen”, zegt Philipsen in L1mburg Centraal.

Hij kon zijn hoofdpijn niet plaatsen en zijn vriendin alarmeerde direct de hulpdiensten. Uiteindelijk moest Philipsen geopereerd worden om te voorkomen dat hij zou sterven. “Je staat midden in het leven en dan staat het opeens op z’n kop. Vrij snel werd al duidelijk dat ik geen gitaar meer zou kunnen spelen, niet meer op dat niveau in ieder geval.”

Omhoog klimmen

Sport is een medicijn geweest voor zijn herstel. Door onder meer het zwemmen hebben zijn hersenen nieuwe verbindingen aangelegd. “Alles ging beter toen ik ging sporten zoals mijn spraak en het bewegen. Dat is echt wel mijn redding geweest.”

Maar hoe heeft hij dit nieuwe leven uiteindelijk geaccepteerd? Dat is volgens Philipsen een heel proces geweest. “Je gaat door verschillende fases heen. Het is een soort van rouwproces: je neemt afscheid van je oude leven. Maar door het zwemmen, kreeg ik zingeving.”

Muziek, muziek en nog eens muziek

Inmiddels staat zijn leven weer volledig in het teken van muziek en werkt hij als producer. “Door middel van doorzettingsvermogen en kansen blijven zien is het me gelukt.”

Hij is gelukkig met de Willem Philipsen versie 2.0. Zijn ultieme droom voor nu: ooit op tour te kunnen met een eigen theatershow waarin liedjes en storytelling bij elkaar komen.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors