Onderzoek: meeste omwonenden Chemelot voelen zich veilig

door | 6 april 2021, 14:25 | Nieuws

De meeste omwonenden (84 procent) van industriecomplex Chemelot voelen zich niet onveilig. Dat blijkt uit een onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat dinsdag de resultaten publiceerde. Het RIVM begon negen maanden geleden met een enquête onder inwoners van de gemeenten rondom Chemelot, waaronder Echt-Susteren.

Betere voorlichting

Aan het belevingsonderzoek deden bijna duizend omwonenden mee, meldt 1Limburg. De Veiligheidsregio Zuid-Limburg wil met de verkregen antwoorden de (risico)communicatie over Chemelot verbeteren. Het doel is omwonenden beter voor te lichten zodat ze weten wat te doen bij incidenten op het industriecomplex. Dat moet tegelijkertijd ook het veiligheidsgevoel van omwonenden vergroten en behouden. De verwachting is dat het plan van aanpak voor de zomer gereed is en kan worden uitgevoerd.

Eerlijke informatie

Het gevoel van veiligheid hangt af van hoe dicht men bij de Chemelot-site woont, zo concludeert het RIVM. Die afstand is ook bepalend hoezeer inwoners de lokale overheid en Chemelot vertrouwen. Van de ondervraagden voelt 16 procent zich onveilig. Zij geven aan dat ze bij rampen, ongevallen en afwijkende situaties (zoals een vreemd geluid of het vrijkomen van gevaarlijke stoffen) behoefte hebben aan eerlijke informatie. Ook willen zij graag weten wat zich op de site van Chemelot afspeelt en welke bedrijven daar zijn gevestigd.

Burgemeesters blij

Burgemeesters van de gemeenten rondom Chemelot laten dinsdag weten dat ze blij zijn met de resultaten van het onderzoek. Burgemeester Hans Verheijen van de gemeente Sittard-Geleen zegt namens hen: “We hebben een goede indruk gekregen van wat inwoners nodig hebben om zich veilig te kunnen voelen. Met die kennis kunnen we beter communiceren met omwonenden van Chemelot. Iedereen moet zich veilig kunnen voelen en weten hoe hij zichzelf en zijn omgeving in veiligheid kan brengen, mocht dat ooit nodig zijn.”

Loek Radix, executive director Chemelot, is eveneens tevreden over het onderzoek. “Wij vinden het ontzettend belangrijk dat we in gesprek blijven met omwonenden. Als we weten waar zij behoefte aan hebben, kunnen we hen zo goed mogelijk informeren daarover.”

Het RIVM licht het onderzoek samen met Chemelot en andere overheidspartijen toe via een digitale bijeenkomst op 15 april om 20:00 uur. Aanmelden voor die bijeenkomst kan hier.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors