Onduidelijkheid over terrasregels: eigenaren op vingers getikt door boa’s

door | 6 mei 2021, 12:19 | Nieuws

Er is onduidelijkheid over een regel die de overheid oplegt aan eigenaren van terrassen. De regel gaat over ventileren: of de bovenkant van het terras moet open zijn óf drie zijkanten open. Onder andere twee horecaondernemers in Echt kregen een waarschuwing van boa’s toen ze bij slecht weer de luifel gebruikten, terwijl er ook al schotten aan de zijkant stonden.

Waarschuwingen in Echt

De eigenaren van Café Oppe Platz en Eetcafé ’t Genot vinden het gek dat zij een waarschuwing kregen, terwijl ze zien dat in andere gemeenten de luifel uit mag, inclusief schotten. De Noord- en Midden-Limburgse gemeenten overleggen vandaag gezamenlijk over de handhaving van deze regel.

Kritiek op handhaving

Richard Spronken van Café Oppe Platz werd vorige week op de vingers getikt door boa’s van de gemeente Echt-Susteren vanwege de luifel en sloot zijn terras. Toen hij dat op Facebook communiceerde, waren veel mensen kritisch op de handhaving in de gemeente. “Dit is puur ondernemertje pesten”, schrijft Jurgen. “Hebben die nu echt niets beters te doen”, reageert Coen.

De gemeente zegt dat er in Echt-Susteren een aantal waarschuwingen zijn gegeven. “Wij voeren uit wat er vanuit de overheid wordt opgelegd”, zegt een woordvoerder. Spronken vraagt zich af wat ‘open zijkanten’ precies betekent: “Er zijn bijvoorbeeld ook collega’s die een bloembak aan de zijkant hebben staan, dat zou dus ook niet mogen.”

Luifel cruciaal bij slecht weer

Burgemeester Jos Hessels bracht woensdag een bezoek aan de twee op de vingers getikte horecaondernemers. “Hij stond met zijn hoed op ons terras en moest die vasthouden in verband met de wind, dus het ventileerde wel degelijk genoeg”, zegt Spronken. “Er zit nog bijna twee meter tussen onze afzetting en de luifel.”

Juist die luifel is zo belangrijk met het slechte terrasweer van de afgelopen dagen. Volgens de horecaondernemer heeft het weinig zin om open te gaan bij regenachtig weer als er mensen worden natgeregend op het terras.

Terras gesloten bij regen

Eetcafé ’t Genot zag zich genoodzaakt om dinsdag zelfs helemaal te sluiten. Ook die zaak kreeg een waarschuwing en mag de luifel niet meer gebruiken, totdat er meer duidelijkheid is over de regel. “Als je helemaal natregent, kun je beter dicht blijven”, zegt eigenaar Maurice Veugen. “Als je toch open zou gaan, had je meer kosten.”

Burgemeester Hessels zal zijn ervaringen donderdag delen in het overleg met andere burgemeesters en de voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord. De bedoeling is dat de gemeenten samen kijken hoe ze de regels gaan interpreteren.

Foto: Café Oppe Platz

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors