Ontsnapte zadelbekooievaar zorgt voor commotie in Pey

door | 18 augustus 2021, 13:50 | Nieuws

Vogelliefhebber Serve Lemmens uit Pey heeft na drie dagen zijn ontsnapte zadelbekooievaar weer gevangen. Onder vogelaars op sociale media was commotie ontstaan over de gespotte Zuid-Afrikaanse vogel.

Lemmens is blij dat de vogel weer terug op het nest is: “Ik had de hoop al opgegeven”.

Een minuutje weg

De zadelbekooievaar ontsnapte toen een hulp van vogeleigenaar Serve Lemmens het vijverwater in de volière aan het verversen was. “Die was maar een minuutje weg, en het beest was ervandoor.” Het was niet meteen duidelijk waar de ooievaar heen was, vertelt Lemmens. ’s Nachts belde iemand van de nabijgelegen camping om te melden dat de vogel daar gespot was. “Ik dacht: die kan nooit van mij zijn. Wel dus.” Helaas kreeg hij de vogel toen niet te pakken. Op sociale media deelden vogelaars ondertussen foto’s van de bijzondere ooievaar in een poging de eigenaar te traceren.

Laatste poging

Lemmens is opgelucht dat het dinsdagnacht alsnog gelukt is om de bijzondere vogel te vangen, die ondertussen al vijf kilometer verderop zat. “We zijn met een schijnwerper zo kort mogelijk genaderd om hem te verblinden. Dan weet hij niet meer wat er gebeurt.” Op die manier wist de vogelliefhebber tot op een afstand van zo’n drie meter te komen in het moerassige gebied. “Een sprong, nu of nooit, en toen het net erover.”

Uit de hand gelopen hobby

Het spotten van een zadelbekooievaar is geen alledaagse gebeurtenis in Nederland. De Zuid-Afrikaanse vogel mag volgens Lemmens niet meer geïmporteerd worden naar Europa, en er is maar één ooievaar op het continent waarmee gefokt kan worden. Lemmens hoopt dat zijn zadelbekooievaar, een mannetje van twee jaar, de volgende wordt. “Ik zou graag nummer twee zijn. Ze zijn schitterend mooi.” De zadelbekooievaar is niet de enige vogel in het bezit van Lemmens, die het een “uit de hand gelopen hobby” noemt. Naast dertien soorten ooievaars bezit hij ook twaalf soorten kraanvogels, ibissen en andere vogels. “Niet zomaar in kooitjes. Bij mij hebben ze veel ruimte.”

Een week geleden werd in Valkenburg een rode ibis gespot. Geen exemplaar van Lemmens. Hij vermoedt dat het dier ergens uit een dierentuin is ontsnapt.

Blijf uit de buurt

Hoewel hij hoopt dat het niet nog een keer gebeurt, raadt hij mensen aan om juist helemaal niks te doen wanneer ze zo een vogel spotten. “Bij dit soort vogels wil je uit de buurt van de snavel blijven. Die is levensgevaarlijk, het is zijn verdedigingswapen.” Mocht de ooievaar in een schuur gevonden worden, dan raadt hij aan de deuren snel te sluiten.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors