Oud-burgemeester Akkermans stapt op in Eijsden-Margraten na IKL-schandaal

door | 20 april 2021, 20:24 | Nieuws, Politiek

Burgemeester Dieudonné Akkermans van Eijsden-Margraten stapt op. De oud-burgemeester van Echt-Susteren maakte dat vanavond in een raadsvergadering bekend. Akkermans stapt op naar aanleiding van zijn rol in de affaire rondom Herman Vrehen uit Nieuwstadt.

Drie jaar burgemeester Echt-Susteren

Akkermans werd in 2008 burgemeester van onze gemeente. Hij kreeg in zijn ambtstermijn onder meer te maken met de Sinterklaasaffaire. In 2011 begon hij aan zijn burgemeesterschap in Eijsden-Margraten. Deze maand kwam hij in opspraak door een betaalde nevenfunctie die hij vervult bij de Stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL). Die stichting houdt kantoor in het voormalige KNVB-gebouw in Nieuwstadt.

Affaire Herman Vrehen

Bij deze stichting blijkt inmiddels oud-directeur Vrehen, voormalig CDA-gedeputeerde, tonnen aan subsidies doorgesluisd te hebben naar eigen bv’s. Deze week meldde NRC dat Akkermans, ook van CDA-huize, als voorzitter van de raad van toezicht van IKL een belangrijke rol zou hebben gespeeld bij de constructie die het Vrehen mogelijk maakte tonnen aan subsidiegelden door te sluizen naar zijn eigen werkmaatschappen.

Aan het begin van de vergadering dinsdagavond prees Akkermans de positie van de stichting IKL, die al 40 jaar een belangrijke speler is op het gebied van natuurontwikkeling in Limburg. “Het beeld van vermeende belangenverstrengeling en zelfverrijking van onze voormalige directeur-bestuurder staat hier haaks op en is volstrekt onaanvaardbaar”, zei hij. Akkermans zegt dat de raad van toezicht een extern onderzoek is gestart en zo nodig aangifte zal doen.

Foto: Het IKL-kantoor in Nieuwstadt (Google Streetview)

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors