‘Oud-CDA’er Echt-Susteren sluist tonnen subsidies door naar eigen BV’s’

door | 23 maart 2021, 09:22 | Nieuws

Oud-gedeputeerde Herman Vrehen (CDA) zou tonnen aan subsidies doorsluizen naar eigen bedrijven. Dat meldt NRC maandagavond. In Echt-Susteren was hij enige tijd bestuurslid van de CDA-afdeling.

Verstrengeld

Vrehen is onder andere directeur van de stichting Instandhouding Kleine Landschapselementen (IKL). In die hoedanigheid huurt hij volgens de krant medewerkers in via zijn bedrijven. Ook verkoopt hij via de stichting producten aan zijn eigen bedrijven. Bovendien zou hij zich laten inhuren tegen een te hoog tarief.

Netwerk

Na zijn vertrek als gedeputeerde in 2009 zou Vrehen – met steun van de top van het CDA-Limburg – een netwerk van stichtingen en bedrijven gebouwd hebben die in opdracht van provincie en gemeenten groen- en bosonderhoud uitvoeren. Het werk wordt uitgevoerd door statushouders en mensen met een arbeidshandicap, aldus de krant.

Op die manier zijn tonnen aan subsidiegeld doorgesluisd naar zijn eigen ondernemingen, zo schrijft de krant op basis van eigen onderzoek. IKL ontvangt jaarlijks drie miljoen euro subsidie van onder andere de Provincie Limburg, gemeenten en de Nationale Postcode Loterij.

Sinterklaasaffaire

Vrehen trad in 2009 af als CDA-gedeputeerde in Limburg, nadat er twijfels over zijn integriteit waren ontstaan. In de Sinterklaasaffaire, die landelijk bekend werd, zou hij als bestuurder van de CDA-afdeling in Echt-Susteren geld hebben toegespeeld aan bevriende organisaties. Ook waren er twijfels over de verkoop van zijn woonhuis aan een projectontwikkelaar die banden had met het provinciebestuur.

Uit functie ontheven

Na vragen die de krant stelde over de praktijken van Vrehen als IKL-directeur is hij vorige week uit zijn functie ontheven, in afwachting van de uitkomsten van extern onderzoek. Tegen NRC erkent Vrehen dat hij als directeur van het IKL zaken doet met zijn eigen bedrijven en zegt hij achter de manier waarop dat gelopen is te staan. Volgens Vrehen staat de raad van toezicht er ook achter.

Ook vindt hij zijn salaris zelf niet te hoog. “Maar misschien is dit wel het moment om te zeggen: we gaan het anders doen.”

Foto: L1

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors