Plannen voor Livar Experience Center in Echt teruggedraaid door rechter

door | 17 februari 2021, 23:55 | Nieuws

Er komt geen LIVAR Experience Center in Echt, zo bepaalde de Raad van State woensdag. De plannen waren dat men daar terecht kon voor een bezoekerscentrum, vleesatelier en een slachterij.

Geur- en vliegenoverlast
De gemeenteraad stemde in 2019 in met een bestemmingsplan die de komst van het belevingscentrum mogelijk maakte op de locatie van de voormalige manege aan de Zandweg in Maria Hoop. Een omwonende stapte daarna naar de bestuursrechter omdat ze vreesde voor aantasting van haar woon- en leefklimaat. Ook restaurant-hotel Hof van Herstal was tegen. Zo vreesde de eigenaar voor toename van stikstof, geuroverlast en vliegen.

De Raad van State ging uiteindelijk niet mee in de plannen van de gemeente omdat die intensieve veehouderij mogelijk wilt maken door het bestemmingsplan aan te passen, zo luidde het oordeel. Provinciale regels staan zo’n ‘nieuwvesting’ van intensieve veehouderij niet toe op de aangewezen locatie. De gemeente is van mening dat het gaat om een uitbreiding en geen nieuwvesting.

Livar
De monniken van Abdij Lilbosch houden Limburgse kloostervarkens en zorgen dat die een gelukkig en goed leven hebben gehad. Het vlees van de varkens staat bekend als Livar. Vorig jaar opende de tiende Livar-boerderij in onze provincie.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors