Politie niet in cassatie tegen schadeclaim neergeschoten man Susteren

door | 6 april 2021, 15:19 | Nieuws

De politie gaat niet in cassatie tegen het arrest van het Hof in Den Haag, dat bepaalde dat de politie aansprakelijk is voor de schade van de neergeschoten Sittardenaar Jonnathan (35). Dat laat een politiewoordvoerster aan L1 weten.

Lees ook: Politie moet neergeschoten Jonnathan schadeclaim betalen

Onterecht neergeschoten
Op 31 mei 2015 werd Jonnathan door een agent neergeschoten in Susteren. Ten onrechte, zo bleek later. Jonnathan verkeerde die bewuste dag in psychotische toestand, maar had geen strafbare feiten gepleegd. Er volgde een strafzaak. Daarin werd de betrokken agent op basis van noodweer ontslagen van alle rechtsvervolging. Jonnathan startte vervolgens een civiele procedure.

Juridische strijd
Na jaren procederen besloot het Hof in Den Haag de politie aansprakelijk te stellen voor alle schade die Jonnathan geleden heeft, maar ook nog gaat lijden. Dat betekent onder meer dat de politie toekomstig inkomensverlies moet compenseren. “De verzekeraar moet de schadepost nu vaststellen”, laat de politiewoordvoerster weten. “Wij vinden het belangrijk dat dit traject goed wordt afgerond.”

Hij heeft eindelijk weer een toekomst

Blijvende schade
Volgens de korpsleiding van de politie is het arrest van het Hof ‘voldoende gemotiveerd’. Daardoor komt er een einde aan de juridische strijd. Advocaat Reint Ruiter, die Jonnathan bijstaat, is verheugd. “Hij heeft eindelijk weer een toekomst. De afgelopen jaren zijn voor hem een marteling geweest.”

De Sittardenaar heeft blijvende fysieke en psychische schade overgehouden aan het voorval en is volledig arbeidsongeschikt.

Geen nieuw onderzoek
De agent die destijds de trekker zeven keer overhaalde en Jonnathan drie keer raakte, werkt nog altijd bij de politie. Het arrest van het Hof in Den Haag blijkt geen aanleiding opnieuw naar zijn handelen te kijken. “Dat is destijds onderzocht door de Rijksrecherche”, zegt de politiewoordvoerster. “Daaruit bleek dat het wapen op de juiste manier is gebruikt. Maar uiteraard betreurt de collega deze gebeurtenis en de samenloop van omstandigheden.”

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors