Politie onderzoekt: stierf Heerlens jongetje aan shakenbaby?

door | 8 augustus 2021, 12:29 | Nieuws

De Heerlense baby die vier maanden na zijn geboorte overleed, is mogelijk gestorven aan de gevolgen van het shakenbabysyndroom. Medisch onderzoek moet uitwijzen of dat daadwerkelijk het geval is.

Dat blijkt uit informatie van L1. Het medisch onderzoek is nog niet volledig afgerond, maar er wordt door politie en deskundigen nadrukkelijk gekeken naar de optie ‘shakenbaby’.

Ernstig letsel

Het jongetje werd geboren op 16 januari van dit jaar. Eind april werd hij opgenomen in het ziekenhuis. Zijn ouders Jordi L. (24) en Gremira S. (21) brachten hem zelf, omdat hij niet meer goed reageerde en al enkele dagen minder goed dronk. In het ziekenhuis werd ernstig letsel geconstateerd. Daarop deed het personeel een melding bij de politie.

Drie arrestaties

De opsporingsdiensten besloten telefoongesprekken van ouders Jordi en Gremira af te luisteren. Op 20 mei overleed hun zoontje in het ziekenhuis. Ook toen werden ze afgeluisterd. Bijna drie weken later werd het duo gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de dood. Ook de in Nieuwstadt woonachtige oma van de baby werd aangehouden.

Nieuwe tijdlijn

Volgens de politie waren deze drie mensen de enigen die in contact waren gekomen met het jongetje rondom de periode dat hij letsel opliep. Die tijdlijn is inmiddels aangepast en dat lijkt oma vrij te pleiten; zij is in die nieuwe tijdlijn niet bij haar kleinzoon geweest. “Er is nog geen vervolgbeslissing genomen, dus ze is wel nog verdachte”, laat een justitiewoordvoerster daarover weten.

De vrouw is op 23 juni vrijgelaten. Na een voorarrest van ongeveer een maand kwamen ook beide ouders vrij. “Ook over hen is nog geen vervolgbeslissing genomen”, zegt de justitiewoordvoerster.

Hard schudden

Justitie verdenkt het duo van doodslag, zware mishandeling met de dood tot gevolg of dood door schuld. De ouders claimen onschuldig te zijn. Inmiddels hebben ze allebei een verklaring afgelegd bij de politie. Het is nu voor alle betrokken partijen wachten op de medische stukken. Vooralsnog houdt het onderzoeksteam sterk rekening met shakenbabysyndroom; letsel door het hard door elkaar schudden van een kind.

Veel verdriet

Ondertussen heeft de familie veel te verwerken. “Ze zijn een beetje tot rust gekomen, maar hebben nog steeds veel verdriet van het verliezen van hun kind”, zegt Ludo Hameleers, advocaat van moeder en oma. Collega en kantoorgenoot Joost Antonides staat vader bij. “Onze cliënten hebben er vertrouwen in dat zal blijken dat ze onschuldig zijn”, zegt Antonides.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors