PvdA stelt vragen over door gemeente ingehuurde bedrijven Herman Vrehen

door | 25 maart 2021, 17:07 | Nieuws

De eenkoppige PvdA-fractie in de gemeenteraad in Echt-Susteren heeft schriftelijke vragen gesteld aan het gemeentebestuur naar aanleiding van een krantenartikel over Herman Vrehen. Volgens het NRC sluist Vrehen als directeur van Instandhouding Kleine Landschapselementen in Limburg (IKL) al jaren tonnen subsidiegeld door naar zijn eigen bedrijven. Vrehen, oud-gedeputeerde en in het verleden ook bestuurslid van het CDA in Echt-Susteren, is ontheven uit zijn functie als directeur van het IKL in afwachting van een extern onderzoek.

BosWerkt en @Nexus

Een van de bedrijven waar Vrehen subsidies naartoe zou hebben gesluisd is de firma BosWerkt. Dat bedrijf is door de gemeente voor zo’n 300.000 euro ingehuurd voor onderhoud van 285 hectare gemeentebos. Een ander bedrijf van Vrehen, @Nexus, wordt door de gemeente Echt-Susteren ingehuurd om de gebiedsvisie Roosteren samen te stellen. Beide bedrijven zitten samen met het IKL in het voormalige KNVB-kantoor in Nieuwstadt.

Feiten inzichtelijk krijgen

Met de vragen wil de PvdA Echt-Susteren weten wat de feitelijke gevolgen zijn van hetgeen er in het artikel staat beschreven over Echt-Susteren. “Zijn er gevolgen voor projecten?”, vraagt fractievoorzitter Stef van Ool zich af. “Als je de feitelijke situatie in kaart hebt gebracht, kun je eventueel vervolgvragen stellen.” Zo wil de politieke partij weten of er ook andere organisaties door de gemeente zijn overwogen dan BosWerkt en @Nexus. Maar ook hoe de gemeente de subsidie aan BosWerkt controleert op recht- en doelmatigheid.

Vrehen trad in 2009 af als CDA-gedeputeerde in Limburg, nadat er twijfels over zijn integriteit waren ontstaan. In de Sinterklaasaffaire, die landelijk bekend werd, zou hij als bestuurder van de CDA-afdeling in Echt-Susteren geld hebben toegespeeld aan bevriende organisaties. Ook waren er twijfels over de verkoop van zijn woonhuis aan een projectontwikkelaar die banden had met het provinciebestuur.

Foto: Het hoofdkantoor van de bedrijven IKL, BosWerkt en @Nexus in Nieuwstadt (Google Streetview)

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors