PVV blijft grootste partij in Echt-Susteren, VVD tweede

door | 18 maart 2021, 07:49 | Nieuws

Kiezers in Echt-Susteren hebben opnieuw het meest gestemd op de PVV. Met een verschil van slechts 0,4 procent met de VVD, is de partij van Geert Wilders net als vier jaar geleden de grootste in onze gemeente. Een op de vijf kiezers (20,5 procent) stemde op de PVV. Het opkomstpercentage in Echt-Susteren was iets lager vergeleken met de Tweede Kamerverkiezingen in 2017.

Bekijk story: Uitslag Tweede Kamerverkiezingen Echt-Susteren

VVD en CDA in top drie

De VVD kreeg 20,1 procent van alle stemmen. Dat is een stijging van zo’n 4 procent ten opzichte van de verkiezingen in 2017. Nummer drie is het CDA. Die partij daalt flink (-5,2 procent). Zo’n 14 procent van alle kiezers stemde op de partij van Wopke Hoekstra.

SP daalt, FvD stijgt

Wat verder opvalt is dat de SP, in vergelijking met de verkiezingen in 2017, het meeste aantal stemmen inlevert (-5,9 procent). D66 steeg landelijk fors in het aantal zetels, maar wist in Echt-Susteren slechts 1,5 procent meer stemmen aan zich te binden dan bij de vorige verkiezingen.

Forum voor Democratie, nummer zes in de uitslag van Echt-Susteren, steeg het hardst. De partij van Thierry Baudet kreeg vijf procent meer stemmen dan bij de verkiezingen in 2017. JA21, een afsplitsing van FvD, kreeg het meeste aantal stemmen (1,8 procent) van alle nieuwe partijen. Volt kreeg 1 procent van alle stemmen. Alle andere nieuwe partijen kregen minder dan 1 procent.

Dit is de uitslag van de verkiezingen in Echt-Susteren:

Lagere opkomst

Het tellen van de stemmen duurde vrij lang in Echt-Susteren. De gemeente was donderdagochtend vroeg een van de laatste Limburgse gemeenten die de uitslag bekendmaakte. In onze gemeente gingen 20.469 inwoners de afgelopen dagen naar de stembus, goed voor een opkomst van 76,9 procent. Dat is lager dan vier jaar geleden, toen 79,7 procent van de kiesgerechtigde inwoners een stem uitbracht.

De voorlopige landelijke uitslag is dat de VVD de grootste partij blijft. D66 heeft de PVV verstoten van de tweede plek. Het is aannemelijk dat in ieder geval die twee partijen de coalitie gaan vormen.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors