Rechter heeft medelijden met blind varken in cocaïnezaak Echt

door | 31 augustus 2021, 16:55 | Nieuws

In de woning aan de Olmstraat werd in april dit jaar zes gram cocaïne en ook een slagwapen gevonden. De 33-jarige bewoner werd opgepakt en heeft volgens zijn advocaat drie dagen in hechtenis gezeten.

Bezwaar op woningsluiting

De burgemeester van Echt-Susteren besloot om het hele perceel voor zes maanden te sluiten vanwege de gevonden handelshoeveelheid harddrugs. De bewoner tekende bezwaar aan en stapte naar de voorzieningenrechter om de woningsluiting terug te draaien. De man droeg onder andere aan dat hij toegang moest blijven houden tot de woning vanwege de gameservers waarmee hij zijn brood verdient. Die kon hij ook verplaatsen, vond de rechter.

Ook bracht de bewoner in dat hij en zijn zwangere vriendin geen ander onderkomen konden vinden. Niet vreemd, vindt de rechter, omdat bij zoekopdrachten naar een nieuw onderkomen ook melding werd gemaakt van twee varkens die de bewoner als huisdier heeft.

Blind varken

Een van die varkens, Oscar, is blind. En dat is het enige punt waar de voorzieningenrechter de bewoner gelijk in gaf: de gemeente heeft niet goed gekeken naar de gezondheid van het varken. De drie honden, twee katten, vissen en het andere varken kunnen volgens de rechtbank gewoon verplaatst worden als de woning dicht is, desnoods naar een asiel.

Maar de verplaatsing van het blinde varken leidt volgens de rechter tot grote gezondheidsgevolgen voor het dier en heeft mogelijk zelfs fatale gevolgen. Daardoor mag de bewoner nu wel zijn erf nog betreden om Oscar te verzorgen.

Varken onder de krassen

Advocaat Joost Schoffelen laat weten dat het blinde varken nu buiten op het erf leeft. Daarvoor zat het beest in de losstaande garage, maar ook die moest op slot van de gemeente en rechter. De situatie is er niet beter op geworden voor het varken, omdat hij verschillende krassen op zijn huid heeft van takken van bomen in de tuin die hij niet ziet. De advocaat vraagt zich dan ook af of de beslissing om het varken buiten te houden wel goed is voor de gezondheid van het beest.

Het gaat om een tijdelijke maatregel. Het uiteindelijke beroep moet nog worden behandeld door de rechtbank, al is nog niet bekend wanneer dat gaat gebeuren. Volgens de advocaat is het ook nog niet duidelijk of het ook echt om cocaïne gaat, maar de rechter baseert zich op het politierapport.

De woning blijft tot en met midden februari 2022 gesloten.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors