Rechter: VDL Nedcar mag kap Sterrebos al voorbereiden, definitieve uitspraak volgt

door | 13 januari 2022, 17:24 | Nieuws

Een nieuwe fabriek voor VDL Nedcar lijkt een stapje dichterbij. Het bedrijf mag beginnen met de voorbereidingen voor het kappen van het Sterrebos. Dat heeft een voorzieningenrechter bij de Raad van State in Den Haag besloten.

Voorbereidingen mogen beginnen

Het Sterrebos is een verwilderd bos naast de al bestaande fabriek van VDL Nedcar in Born. Eerder kreeg VDL al toestemming van provincie en rijk om het bos te kappen voor de noodzakelijke uitbreiding, zoals VDL zelf aangeeft. Actiegroepen De Groene Sporenwolf en de Stichting Ecologisch Vleermuis Onderzoek Nederland (SEVON) proberen dat via de Raad van State te voorkomen. De rechters doen binnen nu en zes weken uitspraak of de kap kan doorgaan. Wel mag de autobouwer al beginnen met de voorbereidingen voor een mogelijke kap.

Blij en positief

“Ik ben blij met de toestemming dat we voorbereidingen kunnen treffen en positief over de zitting van vandaag. Verder kan ik er nog niet veel over zeggen”, reageerde VDL-topman Willem van der Leegte. VDL-directielid Paul van Vuuren zei vertrouwen te hebben in de rechtspraak. “Wij hebben meer dan wettelijk nodig is gedaan ter compensatie van het stuk bos dat verdwijnt. Ik hoop dat we mogen uitbreiden. Het gaat om duizenden banen en de toekomst van VDL Nedcar en deze hele regio.”

Legertje advocaten

Waar VDL zich liet bijstaan door een legertje advocaten voerde Dirkjan van der Hoven van De Groene Sporenwolf zelf het woord. “Ik voel me serieus genomen en denk dat we ons punt nog een keer goed hebben kunnen maken. Dat ze de kap mogen voorbereiden is voor ons geen probleem. We hopen alleen dat de rechter alsnog een stokje steekt voor de kap zelf.”

Rivian nieuwe klant

VDL Nedcar maakt op dit moment nog auto’s voor BMW, maar de Duitsers stoppen in 2023 in Born. Om in 2024 meteen door te kunnen gaan met de productie voor een nieuwe klant is een nieuwe fabriek nodig, want de bouw daarvan duurt ongeveer anderhalf jaar. Een contract met het Amerikaanse Rivian lijkt zo goed als klaar te liggen. De nieuwkomer wil elektrische busjes en auto’s gaan maken.

1 maart

VDL Nedcar moet de fabriek dan wel in de eerste helft van 2024 klaar hebben. Om te beginnen moet dan voor 1 maart het bos gekapt zijn, want na 1 maart mag dat een aantal maanden niet meer vanwege het broedseizoen. Uiterlijk 23 februari doet de Raad van State uitsprak of de kap en dus de bouw kan doorgaan.

Militaire operatie

Tot die datum mag VDL Nedcar dus wel al voorbereidingen treffen. “We gaan onder meer kamperfoelie planten en andere waardevolle vegetatie verplanten”, zegt VDL-directeur Van Vuuren. “Uiterlijk 23 februari kunnen we dan beginnen met de kap. Daar hebben we tot 1 maart dan nog vijf dagen voor, dat wordt een militaire operatie. Van levensbelang voor de voortgang van VDL Nedcar.”

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors