Saskia uit Susteren rent Limburgse monstertocht van 100 kilometer voor borstkanker

door | 2 oktober 2023, 10:36 | Nieuws

Saskia Leenders-Wolfs uit Susteren heeft zondagavond haar ultraloop langs vijf Limburgse Toon Hermans Huizen volbracht.

Vlak na 21:00 uur werd ze na 100 kilometer in Heerlen opgewacht door familie en tientallen lotgenoten.

Toon Hermanshuizen

Saskia herstelde zelf twee maal van borstkanker en wilde met deze tocht aandacht vragen voor de ziekte en de waarde van de Toon Hermans Huizen. De 44-jarige loopster startte zondagochtend bij het Toon Hermans Huis in Weert, om van daaruit in 14 uur naar de vestigingen in Roermond, Sittard-Geleen, Maastricht en Heerlen te rennen. In het Toon Hermans Huis op het Wilhelminaplein is Saskia zelf vrijwilliger en begeleidt ze twee groepen borstkankerpatiënten. Veel van die vrouwen wachtten haar zondagavond op bij de finish. “Wat zij doet, geeft mij ook weer kracht”, zo zegt borstkankerpatient Marie Joze.

Vrijwilligers

Saskia was altijd al een goede atlete, maar 100 kilometer liep ze nog nooit. In de laatste kilometers werd ze begeleid door Mitch Valize, de Heerlense wereldkampioen handbiken. “Ik vind het een geweldige prestatie, het is een eer om Saskia die laatste kilometers naar mijn Heerlen te begeleiden”, zo vertelt Mitch Valize aan de finish. “Ik had het echt nodig, want vooral de buik speelde me parten”, zo zegt Saskia. “Mijn benen voelen nog wel redelijk. Maar vanaf Beek had ik last van mijn maag. Je verliest veel vocht, dan moet je veel drinken. Het lichaam zegt dan ineens: ‘waar ben je in godsnaam mee bezig’. Maar het is een onvergetelijke ervaring, de mensen hebben me er door heen gesleept”.

Familie

In Heerlen werd Saskia opgewacht door haar eigen man en twee zonen, die hun emoties de vrije loop lieten. Saskia schreef in een boek “Dubbel” over de impact die haar borstkankerdiagnose had op het gezin. Juist dat inzicht deelt ze graag in de Toon Hermans Huizen, waar mensen terecht kunnen die zelf of via familie met kanker te maken krijgen.

De opbrengst van de ultraloop wordt verdeeld tussen de Limburgse Toon Hermans Huizen en de Maarten van der Weijden Foundation, die onderzoek doet naar kanker.

Foto: L1

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors