Snellere procedure voor bouw vijf zonneparken in Echt-Susteren

door | 9 april 2021, 13:58 | Nieuws

De gemeenteraad kiest een snellere procedure voor de realisatie van vijf zonneparken in Echt-Susteren. De vier initiatiefnemers vroegen zelf om een kortere route. Er zijn namelijk meerdere besluiten nodig om de zonneparken te realiseren en dat kan aardig wat tijd kosten.

In vier plaatsen

De zonneparken maken deel uit van een pilotproject. De gemeente wil ervaring opdoen met de voorbereiding en realisatie van zonne-energie op velden. Er moeten zonneparken komen in Berkelaar (Maasbrachterweg), Koningsbosch (Bosserheide), Sint Joost (Groensebos) en Maria Hoop (Dominicusweg en Putbroekerbosweg). Er werden voor het project 17 plannen ingediend. Uiteindelijk werd gekozen voor de partijen LC Energy, Naga Solar, Solar Provider Group en Energiecooperatie Groensebos.

Wethouder Hub Meuwissen zei in de raadsvergadering woensdagavond dat de zonneparken in totaal 40 hectare in beslag zullen nemen. “Ik weet niet of u zich realiseert hoeveel procent dat is van de oppervlakte van onze gemeente. Dat is 0,4 vierkante kilometer.”

Gemeentelijke coördinatieregeling

Door de zogeheten gemeentelijke coördinatieregeling toe te passen, komen het ontwerpbestemmingsplan en de ontwerpvergunningen gezamenlijk in procedure. Daardoor kunnen bezwaarmakers ook maar één keer beroep aantekenen bij de Raad van State, die dan binnen een half jaar een besluit moet nemen. De gemeenteraad stemde unaniem in met het voorstel. Wethouder Meuwissen zei donderdagavond dat er afgelopen maanden veel met omwonenden is gesproken over het project.

Hier moeten de zonneparken komen:

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors