Tatoeëerder Echt kritisch op nieuwe tattooregels: ‘Kleursoorten vervangen’

door | 2 december 2021, 10:40 | Nieuws

Tattoo-artiesten krijgen vanaf 1 januari te maken met nieuwe regels vanuit het Ministerie van Gezondheid en de Europese Unie. De meest ingrijpende is het verbod op het gebruik van verschillende pigmentstoffen bij het tatoeëren.

Bepaalde blauwe en groene inktsoorten zouden daarom niet meer gebruikt mogen worden. Die chemische stoffen in de inkt zouden namelijk kanker of genetische mutaties veroorzaken, zo zegt het Europese Chemische Agentschap.

Korte termijn

Robin Palmen is eigenaar van tattoostudio Ink Panthers in Echt en zegt dat hij en zijn leveranciers er wel op voorbereid zijn. “Heel veel van de kleursoorten gaan we proberen te vervangen met alternatieven die wel goedgekeurd zijn. Maar het nadeel daarvan is dat het in een redelijk korte termijn moest gebeuren. Ze hebben daar eigenlijk twee jaar de tijd voor gehad om de boel te ontwikkelen wat natuurlijk ook veel geld gekost heeft.”

En dat gaat de tattooshophouder terugzien in de prijs van de inkt. Met de inkt die nu gebruikt wordt, weten tatoeëerders hoe de tattoo er over bijvoorbeeld tien jaar uitziet. “Met de nieuwe inkt hebben we dat nog niet kunnen zien”, legt Palmen donderdag uit op L1 Radio.

Niet schadelijk

Palmen heeft kritiek op het besluit. Zo zijn de onderzoeken volgens hem gebaseerd op een veel breder scala pigmentstoffen die ook bijvoorbeeld in haarverf gebruikt worden. Niet op de specifieke inkt voor tattoos dus. Het is daarbij volgens hem al vaker onderzocht dat gekleurde inkt voor tattoos geen kwaad kan. Desalniettemin hebben zich al verschillende mensen bij hem gemeld. “Mensen vragen ook of de inkt die ze nu hebben schadelijk is”, aldus Palmen.

Naast het verbod op sommige gekleurde inkt gelden er vanaf januari ook strengere hygiëneregels en opleidingseisen voor tatoeëerders.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors