Tweede dag staking Nedcar: potentiële investeerder zegt bezoek af

door | 4 mei 2023, 14:37 | Nieuws

Het bezoek van een mogelijke investeerder aan de Nedcarfabriek in Born gaat donderdagmiddag niet door vanwege de wilde staking, die zijn tweede dag is ingegaan.

“We wilden laten zien hoe hier Mini’s worden gebouwd, maar dat heeft nu natuurlijk geen zin”, zegt VDL-woordvoerder Miel Timmers.

Rondleiding

Eerder op de ochtend hoopte het bedrijf nog dat mensen van de middagploeg de lijn wilden opstarten voor de rondleiding aan een investeerder die geïnteresseerd zou zijn in de productie van SUV’s in Born. Een aantal mensen kwam opdagen, maar dat werd niet op prijs gesteld door de stakers die posten bij het bedrijf.

Blokkade

De actievoerders hebben ook de poorten van de autofabriek geblokkeerd. Eerst gebruikten ze daar containers en ander zwaar materieel voor, maar inmiddels zijn die vervangen voor Mini’s. Die auto wordt tot maart volgend jaar gebouwd in Born. In november wordt al een deel van de productie afgebouwd. Uiteindelijk staan daardoor 3800 banen op de tocht.

Hoop

Alhoewel veel stakers geen toekomst meer zien voor de autofabriek, hebben anderen wel nog hoop. “VDL is een groot en sterk bedrijf, ik heb er wel vertrouwen in dat er een oplossing komt”, zegt bijvoorbeeld Maurice Peters. “Al duurt het wel erg lang, daardoor is de onzekerheid zo groot. Want zoals het nu gaat, kan het ook niet verder.” Autobouwer Peters geeft wel toe zijn kansen te spreiden: “Ik kijk wel voorzichtig naar ander werk, maar blijf toch het liefste hier. En het kan natuurlijk ook dat ik bij een van de andere VDL-bedrijven aan de slag ga.”

Ultimatum

De actievoerders aan de poort laten weten dat tenzij VDL met een nieuw bod komt, zij ook vrijdag niet aan het werk gaan. De vakbonden hebben het bedrijf een ultimatum gesteld tot vrijdagmiddag. Komt VDL dan niet met een nieuw voorstel, dan wordt het werk maandag en dinsdag ook officieel platgelegd.

Foto: Achille Prick, L1

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors