Uitbreiding Nedcar: zo’n 100 mensen betogen tegen de kap van het Sterrebos

door | 23 mei 2021, 17:46 | Nieuws

Zo’n honderd demonstranten kwamen zondagmiddag naar een protest in het Sterrebos tussen Nieuwstadt en Holtum. De betogers zijn het oneens met het feit dat ruim de helft van het eeuwenoude bos gekapt gaat worden voor de uitbreiding van VDL Nedcar, terwijl er nog geen nieuwe opdrachtgever is.

De autofabriek is naarstig op zoek naar een nieuwe klant voor de huidige BMW-productielijn. Dat contract verloopt in 2023. Daarnaast wil Nedcar nog een tweede productielijn opzetten en voor die uitbreidingsplannen moet een groot deel van het Sterrebos verdwijnen.

Uitbreiden zonder nieuwe opdrachtgever

Ja, er is wel begrip bij de demonstranten die zich op Eerste Pinksterdag in de achtertuin van Nedcar verzamelen. Een aantal van hen ziet ook de economische voorspoed en de voordelen voor de werkgelegenheid als VDL Nedcar uitbreidt. Het stoot de betogers vooral tegen het zere been dat er in het najaar al gestart wordt met kappen, terwijl het nog niet duidelijk is of Nedcar wel nieuwe opdrachtgevers aan zich weet te binden. Mocht dat inderdaad niet het geval zijn, dan is een groot deel van het bos voor niks gekapt vinden de actievoerders.

Nieuwe bomen aanplanten

Omdat het Sterrebos van ongeveer 200 jaar oud niet wordt onderhouden, en er maar weinig mensen komen, is het een ideaal thuis voor dieren zoals vleermuizen, reeën, vlinders en dassen. Dat VDL Nedcar in samenspraak met de provincie de kap wil compenseren met nieuwe bomen, is voor verschillende natuurorganisaties geen oplossing. Volgens de organisatie van de demonstratie zullen veel diersoorten hun habitat verliezen bij de kap en zal het zeker een eeuw duren voor een nieuw bos om hetzelfde CO2-opslagniveau te bereiken als het Sterrebos.

‘Leefbaarheid aangetast’

Ook een aantal inwoners van Holtum, Nieuwstadt en Susteren kwamen naar het protest in het Sterrebos. Een van de aanwezige inwoners van Holtum vindt dat de leefbaarheid in het dorp langzamerhand wordt aangetast. Hij geeft, naast de kap van het Sterrebos, als voorbeeld het grote distributiecentrum langs de A2, de drie nieuwe windmolens die op het industrieterrein moeten komen en de A2 die verbreedt gaat worden.

Kaart: OpenStreetMap

Raad van State

Stichting De Groene Sporenwolf is een van de vier partijen die een zienswijze heeft ingediend op het provinciaal inpassingsplan (PIP) van de uitbreiding van Nedcar. Omdat niet zeker is wanneer die zaak voorkomt bij de Raad van State, heeft het lokale actiecomité ook nog een voorlopige voorziening aangevraagd. Met die zaak, die aanstaande dinsdag behandeld wordt door de hoogste rechter van ons land, wil de stichting voorkomen dat het Sterrebos gekapt wordt zolang niet zeker is dat de tweede uitbreiding wel nodig is.

De Provincie Limburg liet eerder al weten zo snel mogelijk te willen beginnen met de uitbreiding, want anders komt volgens de provincie de zoektocht van VDL Nedcar naar nieuwe opdrachtgevers in gevaar.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors