Uitbreiding Nedcar: laatste uur geslagen voor Sterrebos?

door | 13 januari 2022, 11:04 | Nieuws

De rechter buigt zich donderdag over de toekomst van VDL Nedcar in Born, maar ook over de toekomst van het nabijgelegen Sterrebos.

De autofabriek wil, met medewerking van de Provincie Limburg, uitbreiden naar een tweede productielijn. Meer dan de helft van het Sterrebos zou daarvoor moeten worden gekapt, maar dat is tegen het zere been van Stichting De Groene Sporenwolf (DGS) uit Nieuwstadt en vleermuizenstichting SEVON.

Alle partijen kwamen er niet uit, waardoor de twee natuurorganisaties vorig jaar besloten om naar de Raad van State te stappen. De hoogste bestuursrechter van ons land voelt donderdag alle betrokkenen aan de tand en doet naar verwachting over een paar weken uitspraak. Maar wat is er allemaal aan vooraf gegaan?

Juni: ‘Geen spoed’

Het protest tegen de kap van het Sterrebos krijgt voor het eerst pas echt een gezicht in mei toen zo’n 100 mensen in het bos in de achtertuin van Nedcar demonstreren. DGS vraagt een spoedprocedure aan bij de Raad van State om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen. Die zegt in juni dat er geen sprake van spoed is en grijpt daarom niet in.

Oktober: Streep door kap Sterrebos

Hoe anders is dat in oktober, als DGS weer een spoedzaak opstart. De vergunningen voor het kappen vanaf 8 november liggen al klaar, maar daar steekt de Raad van State uiteindelijk een stokje voor. Die vindt de onomkeerbare gevolgen voor de natuur zwaarder wegen dan het economisch belang om dan al te starten met de aanleg van een tweede productielijn.

De uitspraak leidde tot grote vreugde bij DGS. VDL zag de uitspraak niet aankomen en noemt het een tegenvaller.

Ook oktober: ‘vleermuisfolie’ weggehaald

Maar er gebeurt meer in die maand. Actievoerders klimmen in de bomen van het Sterrebos en verwijderen folie van bomen. Die heeft VDL aangebracht zodat vleermuizen zich er niet nestelen voor de winter. Demonstranten hopen door het weghalen van de folie dat er juist wel vleermuizen zouden komen, want dat zou de kap van het bos niet mogelijk maken.

Nedcar doet aangifte en pakt de bomen opnieuw in met folie. Tot op de dag van vandaag wordt het bos dag en nacht bewaakt door VDL om dit soort acties te voorkomen.

December en januari: handtekeningen en nieuwe demonstratie

Er wordt nog meer actie gevoerd: de provincie en VDL Nedcar krijgen 1600 handtekeningen overhandigd van mensen die tegen de kap van het Sterrebos zijn. Afgelopen zaterdag nog demonstreren opnieuw zo’n 150 mensen in Sittard tegen de kap van het bos.

“Nu zijn we op een moment aangekomen dat het in het belang van onze werknemers en in het belang van Limburg is dat we gaan kappen”, zegt een directielid van VDL Nedcar bij de overhandiging van de petitie:

Januari: Onderhandelingen tot laatste moment

Tot in de laatste dagen doet VDL voorstellen aan de DGS in de hoop dat die het beroep intrekt. Er komt ook nog een laatste handreiking van DGS: verplaats de bomen van het Sterrebos naar een naastgelegen leeg veld. Als VDL daar en nog op een paar andere punten tegemoet zou komen, zou de stichting het beroep wel willen intrekken.

Kiest rechter voor Nedcar of Sterrebos?

Het heeft allemaal niet mogen baten. De Raad van State neemt binnenkort een beslissing. Wegen de economische belangen van Nedcar zwaarder? Of kiest de rechter zoals in oktober weer partij voor het Sterrebos?

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors