Niets staat de grootscheepse aanpak van de A2 tussen de knooppunten Het Vonderen en Kerensheide nog in de weg. Rijkswaterstaat heeft maandag met bewoners, belangenorganisaties en de overheid een akkoord ondertekend over de voorwaarden van de werkzaamheden.
De aanbesteding voor de verbreding van de A2 is inmiddels uitgeschreven.
Ellende voorbij
Rijkswaterstaat hoopt medio juli een aannemer te hebben gevonden. Dan starten de voorbereidende werkzaamheden. Eind 2024, begin 2025 moet de eerste schop daadwerkelijk de grond in. Verkeeropstoppingen moeten daarna binnen enkele jaren zijn opgelost. “Dan hebben we volwaardige rijstroken, plus een vluchstrook”, zegt Frans Hendricx van Rijkswaterstaat. “Dan zou de ellende van de vluchtstrook, als die is afgekruist bij een ongeluk of slecht weer, voorbij moeten zijn.”.
Driehonderd jaar oud
Arno Duwel is van natuurorganisatie IVN, afdeling Born. Hij maakte zich de afgelopen jaren sterk voor een ongeveer 300 jaar oude knoteik langs de A2 bij Holtum. “We wilden de boom het liefst behouden, maar dat is helaas niet gelukt”, zegt Duwel. “Verplaatsten bleek met wortels van 6 tot 8 meter een te grote klus. Bovendien zou de overlevingskans van de boom niet zo groot zijn geweest.”
Monument
Toch leeft de boom de komende decennia – in een andere vorm – nog voort. “Rijkswaterstaat graaft hem tot kort onder de grond uit. Dan sterft hij weliswaar af, maar we gaan hem 500 meter verderop in de grond verankeren als een soort monument. We halen ook een schijf uit de boom, zodat we precies kunnen tellen hoe oud hij is. En we willen bij de boom informatie plaatsen wat hij allemaal heeft meegemaakt en hoe belangrijk dit soort bomen zijn voor de natuur.”