Wateroverlast dreigt voor Echt-Susteren: ‘Houden rekening met ernstige situaties’

door | 15 juli 2021, 13:22 | Nieuws

De situatie van het hoogwater is ook in de gemeente Echt-Susteren kritisch. “We houden rekening met ernstige situaties. De vooruitzichten zijn niet goed”, zegt een gemeentewoordvoerder.

Baakhoven meest kritisch

De situatie is vooral kritisch in Aasterberg, Oud-Roosteren, Roosteren, Visserweert, Illikhoven en Baakhoven. De situatie in dat laatste dorp is het meest kritisch volgens de gemeente vanwege de overstroomde Geleenbeek. Ook de Vloedgraaf tussen Nieuwstadt en Susteren krijgt veel water te verduren.

Hoogste punt nog niet bereikt

De Maas blijft tot vrijdagmiddag nog stijgen. De uiterwaarden van de rivier bij Roosteren staan al helemaal vol. De Veiligheidsregio Noord-Limburg, waar Echt-Susteren onder valt, sprak tijdens een persconferentie van een ‘ongekende situatie’ en maakte zelfs vergelijkingen met de wateroverlast van 1993 en 1995. “Bereidt u voor op een situatie als in 1993 en 1995”, zei voorzitter Antoin Scholten.

Inwoners van een deel van Roermond moeten zich al opmaken voor evacuatie. De veiligheidsregio sluit niet uit dat dit op meerdere plekken nog gaat gebeuren.

Bekijk hier beelden van het hoogwater, het bericht gaat verder onder de video:

Zandzakken in aantocht

De gemeente adviseert inwoners in de bedreigde kernen om alvast spullen naar boven te brengen en rekening te houden met overstroomde kelders en wateroverlast. De gemeente is zich aan het voorbereiden om zandzakken in te slaan voor de bedreigde woningen in Baakhoven. Het is nog niet duidelijk waar en wanneer mensen de zandzakken kunnen ophalen. “Help elkaar ook”, roept de woordvoerder op.

De gemeente houdt de situatie nauwlettend in de gaten en heeft een crisisteam samengesteld.

Vee gered

Natuurbeheerders zijn ondertussen druk bezig met het evacueren van vee uit de uiterwaarden. Even verderop in Ohé en Laak heeft de brandweer acht bokken gered van een eilandje in de Maas.

Foto: Fer Traugott

Dit bericht wordt aangevuld. Heeft u beelden van de wateroverlast in Echt-Susteren? Die ontvangen we graag via redactie@sol2.nl

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors