Foto: Waterschap Limburg
Er mag in Noord- en Midden-Limburg vanaf dinsdag geen water meer worden opgepompt uit beken, sloten en andere kleine wateren. Dat heeft Waterschap Limburg bekendgemaakt. Het verbod geldt vooral voor landbouwers met niet-kapitaalintensieve teelten en voor particulieren die hun tuin sproeien met oppervlaktewater.
Met het verbod wil het waterschap voorkomen dat de waterpeilen nog verder dalen. “We willen onherstelbare schade aan natuur en landbouw voorkomen”, zegt Chrit Wolfhagen, lid van het dagelijks bestuur. Het verbod geldt voorlopig tot 1 oktober, maar kan eerder worden ingetrokken als de situatie verbetert.
Nieuw onttrekkingsbeleid
Het verbod komt voort uit het vernieuwde onttrekkingsbeleid dat in september 2024 is ingevoerd. Daarin is duidelijker vastgelegd voor welke gewassen uitzonderingen gelden. Zo mogen boeren die bijvoorbeeld asperges, prei of fruit telen, de zogeheten kapitaalintensieve teelten, nog wel water oppompen uit beken en sloten. Ook geldt het verbod niet voor veedrenking met een handmatige weidepomp, waterconserveringsproeven of enkele beken en plassen zoals de Roer, Swalm en de Boschmolenplas.
Limburg zit op dit moment officieel in droogtefase geel, wat betekent dat er een dreigend watertekort is. In Noord- en Midden-Limburg zijn inmiddels twee van de drie indicatoren (zoals neerslagtekort en lage beekafvoer) onder de grenswaarde gezakt. Daarmee is aan de voorwaarden voldaan om een verbod in te stellen.
In Zuid-Limburg zijn de waterstanden nog hoog genoeg.
Bron: VML Nieuws
Laura Westheim