Wilde actie bij VDL Nedcar: medewerkers leggen werk neer

door | 3 mei 2023, 11:28 | Nieuws

Bij VDL Nedcar in Born zijn woensdagochtend duizenden medewerkers de fabriek uitgelopen. De productie ligt stil.

Op die manier willen ze hun onvrede uiten over de vastgelopen onderhandelingen over het sociaal plan.

Wilde actie

Het lijkt een spontane actie, vooraf werd niets aangekondigd. Dinsdag werd bekend dat de onderhandelingen tussen VDL en de vakbonden vastliepen en er massale ontslagen dreigen. Op dit moment worden er in Born nog Mini’s gebouwd voor BMW, maar daaraan komt in maart een einde. Een nieuwe opdrachtgever is er nog niet. De medewerkers eisen een gesprek met de directie over het sociaal plan.

Ploegen

De ochtendploeg heeft laten weten woensdag niet meer aan het werk te gaan. Zij blijven wel voor de poorten van de fabriek demonstreren tot om 14:45 uur de middagploeg begint. De stakende autobouwers willen dat ook de middagploeg het werk neerlegt.

Ook verrast

Jeroen Bruinsma van CNV: “VDL wil niet meer met ons om tafel. Wij hebben een actie als deze voorspeld maar zijn ook verrast door deze omvang.” De autofabriek in Born ligt momenteel helemaal stil.

Recht op centen

“Wij zijn het helemaal beu”, vertelt een boze Peter Didden die woensdag om 8:00 uur besloot het werk neer te leggen. “Er komt maar geen vaart in de onderhandelingen. Wij weten ook dat het dicht gaat, maar we hebben recht op onze centen en op een sociaal plan.”

Stukje vlaai

Didden is furieus en houdt de huidige directie verantwoordelijk. “Vandaag willen wij duidelijke antwoorden over wat er gaat gebeuren. Dat we hier geen auto’s meer gaan maken geloof ik inmiddels wel. Maar wij willen weten waar we staan, want dadelijk staan er duizenden met lege handen op straat”, legt hij uit. Didden werkt al bijna 40 jaar bij VDL Nedcar. “En altijd hadden we alles voor het bedrijf over. Overuren draaien, op zaterdagen werken. En wat kregen we ervoor terug? Een stukje vlaai.”

Foto: L1

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors