“De zon schijnt in Echt-Susteren”, aldus lijsttrekker Jeroen Meulenberg van de grootste coalitiepartij PNES tijdens de algemene beschouwingen in Echt-Susteren. Die opmerking, verwijzend naar de woorden van Wilders na zijn verkiezingswinst dit jaar, vat de situatie in het smalste stukje Nederland misschien wel goed samen. Het gaat namelijk niet slecht met de gemeente, die vorig jaar 2,3 miljoen euro overhield. Toch had de raad verschillende zaken om in te brengen.
Tijdens de behandeling van de kadernota op woensdag- en donderdagavond kunnen alle partijen hun zegje doen en proberen om het college een bepaalde richting op te sturen. Vooral opmerkingen over woningbouw, armoede, bestaanszekerheid en windmolens komen vaak terug bij de zes partijen.
Armoede
De gemeente reserveert van de overgebleven 2,3 miljoen euro een half miljoen voor evenementen. Oppositiepartij Lijst Samenwerking ziet het geld liever naar armoedebestrijding gaan. “Het betreft een reserve en is zonder onderbouwing gereserveerd omdat het geld toevallig beschikbaar was”, aldus Jos Wackers. “Een groot aantal gezinnen kan nog steeds niet rondkomen. Terwijl de miljoenen hier tegen de plint klotsen. Een schande voor de gemeente.”
Het college neemt een motie over armoede over van GroenLinks. Daarmee komt een onderzoek naar wat kan worden gedaan aan onder andere de bijstandsnorm, uitstroompremie, terugkeergarantie en bijverdienpremie om de situatie voor mensen met een kleine beurs aangenamer te maken. In dat kader heeft wethouder Geert Frische toegezegd om vanaf 1 januari 2025 het giftenplafond te verruimen. Zo mogen mensen in de bijstand over een heel jaar in plaats van 1200 euro aan giften (bijvoorbeeld boodschappen), 1800 euro ontvangen.
Windmolens
In een recente duurzaamheidsenquete laat 30 procent van de inwoners weten geen problemen te hebben met windmolens in de gemeente. Uit recent onderzoek blijkt dat Nederland zelfs geen nieuwe windmolens op land meer hoeft te hebben, om klimaatdoelstellingen te halen. Voor PNES reden een motie in te dienen die het college verzoekt een nieuwe strategie te ontwikkelen voor de gemeentelijke duurzaamheidsopgave.
Wethouder Hub Meuwissen neemt die motie en mening over en garandeerde dat er geen windmolens meer komen in de huidige raadsperiode. Hij laat weten dat de gemeente aan de slag gaat met een nieuwe energievisie. De status van de geplande windmolens net over de grens in Selfkant (Duitsland) houdt de wethouder goed in de gaten, zo zegt hij. De dorpsraad van Susteren is bezorgd om de plannen voor 23 windturbines, waaronder een aantal pal aan de grens bij Nieuwstadt en Koningsbosch.
Woningbouw
Betaalbare woningen voor starters zijn er niet in Echt-Susteren, zeggen onder meer PNES en Democraten Echt-Susteren (DES). PNES wil een verruiming van de startersregeling, wethouder Frische laat dat liever over aan de provincie.
DES pleit om gemeentebreed een inventarisatie te maken van alle leegstaande gebouwen. Pierre Wagemans van DES verwees daarbij naar Rotterdam. Die gemeente heeft zo’n inventarisatie gemaakt en kijkt vervolgens met pandeigenaren hoe de leegstand opgelost kan worden.
Wethouder Peter Pustjens denkt dat het voor Echt-Susteren niet nodig is om daar geld en energie in te steken. “Ik maak hier alleen maar mee als gebouwen leeg komen te staan, dat raadsleden, inwoners, verenigingen of projectleiders naar mij toekomen met de vraag: wat doen we ermee.” De gemeente heeft wat hem betreft al een prima overzicht.
Ook liet hij weten dat het college verschillende potentiële plekken in de gemeente al heeft bekeken voor woningbouw. Het vorige kabinet riep elke gemeente namelijk op om in elke dorp of wijk ‘een straatje erbij’ te bouwen. De gemeente komt hier na de zomer op terug.