Zwembad Echt wil verduurzamen: ‘Zo’n 80 procent minder gas’

door | 11 november 2021, 14:01 | Nieuws, Politiek

De gasgestookte cv-ketels in zwembad In de Bandert in Echt hebben hun beste tijd gehad en worden vervangen voor een duurzamer alternatief. Tenminste, als het aan de gemeente Echt-Susteren ligt. Ook moeten er elektrische warmtepompen komen voor het warme water in bijvoorbeeld de douches. In totaal wordt de verduurzaming van de installaties in het zwembad op 650.000 euro geschat.

80 procent gasreductie

Het zwembad is vijf jaar geleden gerenoveerd. De installaties hoefden toen nog niet vervangen te worden. Het hybride opwekkingssysteem wat er moet komen kan klimatiseren door elektrisch aangedreven lucht-water warmtepompen. Toch zijn er ook nog kleinere gasgestookte ketels nodig voor als het buiten vriest. Als het zwembad hierop overstapt, wordt de huidige opwekking met een fossiele brandstof (gas) met ongeveer 80 procent gereduceerd.

Voorschot

Het plan is dat de gemeente een kleine 50.000 euro zelf betaalt uit het gereserveerde budget voor het vervangen van de gasketels. De overige 605.000 euro wordt vervolgens door de gemeente voorgeschoten. Uiteindelijk moet het bedrag worden terugverdiend, door de komende 13 jaar steeds een kleine 50.000 euro in te houden op de jaarlijkse exploitatiebijdrage aan Menswel.

Verduurzamen In de Bandert

De gemeente wil het Leisurepark In de Bandert voor een groot deel verduurzamen. Menswel krijgt ook nog een exploitatiebijdrage of subsidie van 133.000 euro om zonnepanelen te leggen op het dak van de nieuwe turnhal.

Het is uiteindelijk aan de gemeenteraad om over deze voorstellen te stemmen tijdens de raadsvergadering in december.

Foto: Google Streetview

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors