De rechter grijpt niet in bij de kap van het Sterrebos tussen Nieuwstadt en Holtum. Meer dan de helft van dat bos moet verdwijnen voor de uitbreiding van VDL Nedcar. Het autobedrijf wil er namelijk een tweede productielijn bij.
Ontheffing
De Raad van State besliste donderdag dat er op dit moment geen spoed is om de kap tegen te houden en grijpt daarom niet in. Er is namelijk nog geen ontheffing op grond van de Wet natuurbescherming (Wnb) verleend, die wel nodig is omdat verschillende dieren zoals vleermuizen, reeën, vlinders en dassen in het bos leven.
Stichting De Groene Sporenwolf uit Nieuwstadt is tegen de bomenkap en dat de autofabriek het gebied wil gebruiken voor uitbreiding, terwijl Nedcar nog geen klant heeft gevonden voor de nieuwe productielijn.
Lees ook: Uitbreiding Nedcar: 100 mensen betogen tegen kap Sterrebos
Vanaf 8 november pas kappen
Pas 8 november kappen Ook speelt mee dat de kap niet eerder dan 8 november dit jaar mag beginnen. Dat komt omdat er nieuwe burchten zijn geplaatst voor de dassenfamilie die in het Sterrebos zit. Die werkzaamheden waren op 7 mei klaar en voordat de Wnb-ontheffing kan worden gegeven, moet er eerst een gewenningsperiode van zes maanden voor de dassen zijn geweest. De eerst mogelijke datum voor de kap is daarom pas 8 november.
“De komende vijf maanden gebeurt hier niks, dus er is geen reden om een voorlopige voorziening te treffen”, zegt een woordvoerster van de Raad van State. Ze sluit niet uit dat er alsnog een nieuwe voorlopige voorziening wordt aangevraagd als de stichting alsnog procedeert tegen de definitieve ontheffing.
Grotere beroepsprocedure
De Groene Sporenwolf heeft naast de voorlopige voorziening ook protest aangetekend tegen het hele plan van de uitbreiding van Nedcar. Die beroepsprocedure moet nog starten, maar voorzitter Evert Masthoff van De Groene Sporenwolf heeft goede hoop. Waar hij wel had verwacht dat deze voorziening werd afgewezen, denkt hij dat de stichting een goede kans maakt bij de grotere procedure.
Stikstof
Bij de uitbreiding gaat de provincie ook de N276, de Rijksweg die langs Nedcar loopt, verleggen. “Hoe de stikstofrichtlijnen nu zijn, mogen ze die weg niet omleggen”, zegt Masthoff. Hij refereert aan plannen voor het doortrekken van de A15 bij Arnhem. Dat project staat momenteel stil omdat demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat beter uitleg moet geven over de methode waarmee ze de stikstofuitstoot van deze weg berekent op natuurgebieden in de buurt.
Verschillende wegenprojecten in ons land zijn daarom momenteel nog onzeker. “Daar gaan wij het op winnen”, zegt de vastberaden voorzitter van het lokale actiecomité. Het is nog niet bekend wanneer de zaak voorkomt bij de Raad van State.
Op 23 mei was er een protest tegen de kap van het Sterrebos: