“Bereidt u voor op een situatie als in 1993 en 1995.” Dat zei voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord donderdagmiddag tijdens een persconferentie over het hoogwater. Tijdens de wateroverlast in 1995 werden onder andere de dorpen Roosteren, Visserweert en Illikhoven geëvacueerd.
Baakhoven meest kritisch
Echt-Susteren, onderdeel van die veiligheidsregio, zit momenteel in een kritieke fase wat betreft het hoge water in de Maas, Vloedgraaf en Geleenbeek. De situatie is het meest spannend in Baakhoven volgens de gemeente. Daar is de Geleenbeek buiten zijn oevers getreden.
De gemeente is bezig om zandzakken in te slaan voor de bedreigde woningen in Baakhoven en houdt ook rekening met ernstige situaties in Aasterberg, Oud-Roosteren, Roosteren, Visserweert en Illikhoven.
Lees ook: Wateroverlast dreigt voor Echt-Susteren: ‘Houden rekening met ernstige situaties’
Hoogste waterniveau ooit
Nog nooit eerder hebben de Maas en Roer zo’n hoog niveau bereikt als nu, benadrukte Scholten. Er wordt donderdagavond volgens hem een afvoer verwacht van maar liefst 3700 kuub. In 1993 en 1995 lag die afvoer bijna 1000 kuub lager. Toen deden zich grote overstromingen voor, die grote delen van Limburg onder water zetten.
Mogelijk nog meer evacuaties
Scholten zei dat een groot aantal woningen in Roermond in de buurt van de monding van de Roer in de Maas ontruimd worden. Het gaat daarbij volgens Scholten om zo’n 5000 bewoners. Dat is volgens bestuurslid Jos Teeuwen van het Waterschap Limburg nodig omdat de Maas en Roer vrijdagmiddag tegelijkertijd hun hoogste piek bereiken. Dat betekent dat de Roer het water niet kwijt kan in de Maas en fors overstroomt.
Hij sluit niet uit dat ook elders geëvacueerd zal moeten worden, aangezien de Maas nog tot vrijdagmiddag blijft stijgen. De meeste mensen zullen volgens Scholten naar kennissen en familie gaan. Voor wie dat geen oplossing is, zoekt de gemeente een alternatieve opvang. “Mensen kunnen nu al weg”, zei hij. “Zoek een andere plek.”
‘Ongekende situatie’
“Er is een verschil met 1993 en 1995; er is veel gebeurd is aan de Maas”, zei Scholten. “Maar die maatregelen zijn gebaseerd op de winter, en niet op de zomer met veel vegetatie. Dat veroorzaakt veel onzekerheden. Bovendien gaat er nu aanzienlijk meer water door de Maas dan in ’93 en ’95”, aldus Scholten. “Dit is een ongekende situatie”, zei Scholten. “We hebben nog nooit meegemaakt dat zoveel water door de Maas wordt afgevoerd. Dat vraagt alertheid.”