Patiënten van de vertrekkend huisarts in Koningsbosch hebben dinsdag kennisgemaakt met hun nieuwe online huisartsenpraktijk Arene. Twee huisartsen van het in Brabant gevestigde bedrijf kwamen daarvoor naar het dorp.
“De meeste vragen gingen over het gebruik van de app en hoe het nou precies werkt allemaal”, zegt huisarts en medeoprichter Jasper Schellingerhout van Arene. Volgens hem waren de meeste mensen positief over de overgang naar de digitale huisarts.
Lees ook: 1300 patiënten vertrekkend huisarts Koningsbosch doorverwezen naar online huisartsenpraktijk
1300 patiënten naar digitale arts
Het is voor het eerst dat Arene een volledige huisartsenpraktijk overneemt. Schellingerhout schat in dat bijna alle 1300 patiënten van huisarts Ronald Korthals overstappen naar Arene. Korthals gaat over drie dagen met pensioen. Een opvolger voor de praktijk aan de Kerkstraat werd niet gevonden. Het duurde een maand totdat CZ, verantwoordelijk voor de vervanging, de online huisartsenpraktijk als oplossing presenteerde.
Een bezorgde patiënt zegt zelfs wakker te hebben gelegen van de overstap naar de nieuwe digitale huisarts:
Lokale huisarts voor fysiek contact
De patiënten zien de huisartsen van Arene in principe nooit in het echt. Een van de artsen geeft zijn consulten zelfs vanuit Amerika, waar hij woont. Voor het fysieke contact springen vijf huisartsen in de buurt bij. “De lokale huisartsen hier in de buurt zullen waar nodig naar je toe komen”, zegt Schellingerhout, die zelf in Brabant woont.
En de digibeet dan?
Een veelgehoord geluid bij de ongeveer 25 patiënten die dinsdagmorgen hun nieuwe arts bezochten, is dat het voor ouderen maar lastig zou zijn, zo’n digitale huisarts. Volgens Schellingerhout behoort ouderwets bellen ook gewoon tot de mogelijkheden. “Het is een nieuwe oplossing. Dat is een beetje waar de wrijving zit. Mensen weten nog niet hoe het werkt. De consequentie was anders geweest dat 1300 mensen hier zonder huisarts hadden gezeten. Dat is vanuit mijn opinie als huisarts echt volstrekt onmogelijk.”
Korthals laat zijn patiënten uit Koningsbosch en Maria-Hoop met een gerust gevoel achter en is klaar om te genieten van zijn pensioen. “Het voelt ook wel als een verlichting. Dat je niet meer aan hoeft te staan en dat je voor een spoedgeval elk moment naar buiten moet.”