Bijna 50 inwoners willen eigen fijnstofmeetpunt en melden zich bij burgerinitiatief

door | 15 april 2021, 16:02 | Nieuws

Er zijn al 48 aanmeldingen binnengekomen bij het initiatief Samen Meten Echt-Susteren. Dat wil dat inwoners door het plaatsen van meetkastjes zelf de luchtkwaliteit kunnen meten.

Meetkastje met wifi

Het initiatief werd opgezet door Thijs Wetemans, fractievoorzitter van GroenLinks in de gemeenteraad. Zijn partij verzocht het college van burgemeester en wethouders in schriftelijke vragen om een officieel RIVM-fijnstofmeetpunt te plaatsen. Onder meer vanwege de uitbreiding van VDL Nedcar en de A2-verbreding. De gemeente zag daar de meerwaarde niet van in.

Lees ook: Gemeente weigert fijnstofmeetpunt, burgerinitiatief opgezet 

Alle kernen, behalve Sint Joost

“We hebben enkele interessante adressen, bijvoorbeeld langs de A2”, zegt Wetemans. Uit alle kernen, behalve Sint Joost, is er interesse voor het initiatief. Ook buurtschappen zoals Spaanshuisken, Putbroek, Pepinusbrug en Echterbosch blijven nog achter. De kastjes kosten ongeveer 50 euro en geven via een wifi-verbinding de luchtkwaliteit door. Uiteindelijk moet er een gemeentedekkend netwerk aan meetpunten komen.

Volgens Wetemans zijn er ook voldoende geïnteresseerden die in de werkgroep willen om het initiatief door te pakken. Dat is ook meteen de volgende stap. “Taken verdelen, bestuur vormen, vereniging oprichten en een bankrekening openen”, zegt hij. Als dat achter de rug is, trekt de politieke partij zich terug. “Het burgerinitiatief moet volledig onafhankelijk van het college en de politiek staan”, zei het raadslid eerder daarover.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors