Drie op vijf heeft al gestemd, 90 briefstemmen ongeldig

door | 17 maart 2021, 19:55 | Nieuws

Van alle kiesgerechtigden in Echt-Susteren had woensdag rond 18:00 uur bijna 60 procent hun stem uitgebracht voor de Tweede Kamerverkiezingen. In ieder geval 90 briefstemmen daarvan zijn al ongeldig verklaard.

Er werden rond de klok van zes 11.308 stemmers geteld volgens een gemeentewoordvoerder. Ook hebben 4.133 mensen maandag en dinsdag fysiek al gestemd of per brief hun stem uitgebracht. In totaal heeft dus ongeveer drie op de vijf kiezers in Echt-Susteren (59,94 procent) hun stem al uitgebracht. Dat is in lijn met de landelijke opkomst.

Lees ook: Dit moet je weten over de verkiezingen in Echt-Susteren

90 briefstemmen ongeldig

Nieuw tijdens deze verkiezingen was de mogelijkheid voor 70-plussers om per brief te stemmen. De gemeente meldde woensdag rond 12:00 uur 2378 briefstemmen gekregen te hebben, waarvan uiteindelijk 90 ongeldig zijn verklaard. Dat is 3,8 procent van alle briefstemmen in Echt-Susteren tot dan toe. “Dan moet je denken aan meerdere vakken die zijn ingekleurd of andere duidelijke fouten”, zegt de woordvoerder. “Of het ontbreken van stempassen, maar die mensen kunnen nu wel nog op de reguliere manier stemmen.”

De gemeente verwacht woensdag ook nog briefstemmen. Die worden na 21:00 uur geopend en geteld.

Vervroegde stembureaus

Op maandag en dinsdag kwamen in totaal 1755 mensen die zich kwetsbaar voelden of in de corona-risicogroep vallen naar een stembureau. De meeste stemmers kwamen naar het gemeentehuis in Echt, maar ook in ’t Stift in Susteren werd gestemd.

In totaal mogen dit jaar 25.761 inwoners van Echt-Susteren hun stem uitbrengen. Tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2019 kwam uiteindelijk 20,3 procent niet opdagen. Het aantal kiesgerechtigden was toen vrijwel hetzelfde (25.685).

Lees ook: Zo stemde Echt-Susteren tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen

Vervangen stempassen

De verkiezingen lopen zoals gehoopt, meldt een gemeentewoordvoerder. In Kerkrade wordt een onderzoek ingesteld na veel klachten van mensen die geen stempas hebben ontvangen. De gemeente Echt-Susteren laat weten in totaal 25 vervangende stempassen te hebben uitgegeven. “Gevoelsmatig zijn dat niet meer dan vorige jaren”, zegt de woordvoerder. “Het betreft personen die initieel geen stempas hebben ontvangen. Een enkeling heeft de stempas bijvoorbeeld per ongeluk bij het oud papier gegooid.”

Foto: Jos Hessels (Facebook)

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors