Eerste fijnstofmeetkastje burgerinitiatief in de lucht

door | 16 september 2021, 10:40 | Nieuws

Het eerste fijnstofmeetkastje van burgerinitiatief Samen Meten Echt-Susteren is een feit. De familie Teunissen uit Susteren kreeg de eerste fijnstofmeter uitgereikt. De komende tijd worden meer meetkastjes gebouwd en uitgereikt aan de ongeveer 60 inwoners die zich hebben aangemeld.

Citizen science

Het doel van het project is een gemeentedekkend netwerk van meters die het fijnstofniveau op verschillende plekken in de gaten houdt. Een meetkastje kost 50 euro en moet worden aangesloten op het internet. Op die manier kan het initiatief door zogeheten citizen science via een dashboard het fijnstofniveau in de gemeente bewaken.

Dat ziet er zo uit:

A2-verbreding en Nedcar-uitbreiding

Het initiatief werd opgericht door coalitiepartij GroenLinks Echt-Susteren die de gemeente vroeg voor een officieel fijnstofmeetpunt. De gemeente ging daar niet in mee, dus startte de eenmansfractie zijn eigen initiatief. Inmiddels zijn meer mensen erbij betrokken. De groene partij vindt het belangrijk om fijnstof te meten in Echt-Susteren, zeker met het oog op de uitbreiding van VDL Nedcar, de verbreding van de A2 en steeds grotere industrieterreinen inclusief meer vrachtverkeer.

Op een gegeven moment zal de politieke partij zich terugtrekken uit het initiatief zodat iedereen, ongeacht politieke voorkeur, zich welkom voelt.

Lees ook: Gemeente weigert fijnstofmeetpunt, burgerinitiatief opgezet

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors