Geen zonnedak op XXL-distributiehal Echt: stroomnet vol

door | 23 september 2021, 10:06 | Nieuws

Op het dak van het gloednieuwe distributiecentrum van Dokvast in Echt is plek voor zo’n 30.000 zonnepanelen, maar die komen er voorlopig niet. Reden is dat er geen ruimte is om ze aan te sluiten op het stroomnet. De aanvraag daarvoor is te laat gedaan.

Er komen wel 6000 panelen op het dak te liggen, maar dat is alleen zodat de hal een duurzaamheidscertificaat krijgt. Projectontwikkelaar Dokvast geeft zelf toe dat ze te laat zijn geweest met de aanvraag bij Enexis om het zonnedak aan te sluiten op een station in Maasbracht.

Schaarste op net

“De onderhandelingen met de koper van het distributiecentrum hebben langer geduurd, waardoor de offerte van Enexis is verlopen”, zegt projectmanager Vincent Clout. “Dat de netcongestie zo urgent was, hadden we niet door, waardoor we er te laat achter kwamen dat er geen beschikbaarheid was.” Een andere aansluiting was ook geen optie meer.

Enexis bevestigt dat er onder andere in Echt-Susteren geen ruimte meer is voor projecten vanaf circa 150 zonnepanelen. En op korte termijn gaat dat er ook niet meer komen. “Twee jaar geleden hadden we in praktisch heel Limburg nog ruimte op het net, maar door de enorme toename van het aantal zonneparken is dat snel veranderd”, zegt een woordvoerder.

Gemeente wijst naar Dokvast

De gemeente Echt-Susteren laat desgevraagd weten steeds in gesprek te zijn geweest over plaatsing van zonnepanelen op het dak. “De voorbereiding, aansluiting en realisatie van de zonnepanelen op het dak is en blijft echter altijd de verantwoordelijkheid van de initiatiefnemer. De gemeente kan dit niet afdwingen”, laat een woordvoerder weten. De gemeente wil in de toekomst met Dokvast bekijken hoe het zonnedak alsnog gerealiseerd kan worden.

Voor de toekomst heeft wethouder Hub Meuwissen toegezegd om bij de uitbreiding van bedrijventerrein De Berk in Echt wel te kijken of het juridisch haalbaar is om de projectontwikkelaars te verplichten zonnepanelen op daken van nieuwbouw te laten leggen.

Twee zonneparken passen in dak

Het lege dak staat in schril contrast met de vijf zonneparken die binnenkort worden gebouwd Echt-Susteren, waar overigens wel op tijd ruimte op het net voor is gereserveerd. Op die plannen werden tientallen bezwaren ingediend: het merendeel over het feit dat de zonneparken op landbouwgrond komen. Op het dak van Dokvast is plek voor 9 hectare aan zonnepanelen, gelijk aan de twee zonneparken in Sint Joost en Berkelaar.

Lees ook: Groen licht voor bouw van vijf zonneparken in Echt-Susteren

Maar volgens de gemeente kunnen die zonneparken niet zomaar ingewisseld worden voor een vol dak in Echt. “Al zou het dak van Dokvast vol gelegd zijn of worden, dan nog zouden meer zon op dak én de ontwikkeling van de vijf zonneparken en één windpark nodig blijven om de duurzaamheidsdoelen tijdig te halen”, aldus de gemeentewoordvoerder.
Volgens de gemeente moet er wel worden uitgeweken naar land, omdat er te weinig geschikte daken beschikbaar zijn in Echt-Susteren.

Lees ook: Video: Krijgt Echt-Susteren vijf zonneparken?

6000 panelen op dak

Thijs Wetemans, GroenLinks-raadslid in Echt-Susteren, noemt het een ‘misser’ dat Dokvast niet eerder stroomcapaciteit heeft aangevraagd. “Ze hebben in juli 2016 al aangekondigd dat het een extreem duurzaam gebouw ging worden”, zegt hij. Dokvast gaat zelf wel nog zo’n 6000 zonnepanelen op het dak leggen om het BREEAM-duurzaamheidskeurmerk voor de distributiehal te krijgen. Al leveren die zonnepanelen eigenlijk niks op, geeft de projectmanager eerlijk toe.

Dokvast levert het distributiecentrum van 98.000 vierkante meter bij knooppunt Het Vonderen (A2/A73) volgende week vrijdag op. P3 Logistic Parks heeft de hal gekocht en gaat die verhuren.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors