Gemeente kijkt naar uitgaansgelegenheid: ‘Jongeren moeten lekker kunnen uitgaan’

door | 24 maart 2021, 13:27 | Nieuws

De gemeente gaat mogelijkheden voor een (nieuwe) uitgaansgelegenheid op de Plats in Echt onderzoeken. Het gemeentebestuur is het ermee eens dat het uitgaansleven een boost moet krijgen om jongeren aan de gemeente te binden. “Jongeren moeten lekker kunnen uitgaan, ook in Echt-Susteren”, aldus het gemeentebestuur.

Daarmee reageert het college van burgemeester en wethouders op schriftelijke vragen van Partij Nieuw Echt-Susteren (PNES). Die vragen volgden op een petitie die aandacht vroeg voor een uitgaansgelegenheid om het centrum van Echt weer bruisend te maken. De gemeente wil waar mogelijk meewerken, maar zegt een mogelijke locatie niet zelf te willen exploiteren. Dat is aan de markt, zegt de gemeente.

Lees ook: Echtenaren willen uitgaansgelegenheid terug: ‘We weten hoe leuk het vroeger was’

Van Stoba naar de Plats

De initiatiefnemers van de petitie willen dat de voormalige discotheek Stoba, nu in eigendom van de gemeente, weer ingezet wordt als uitgaansgelegenheid. Maar de gemeente houdt voet bij stuk en gaat door met de plannen om woningen te realiseren in onder andere het pand van de Stoba. “De gemeenteraad van Echt-Susteren heeft gekozen voor een brede herontwikkeling op die locatie met als doel nieuwe woningen te realiseren voor diverse doelgroepen”, schrijft de gemeente als antwoord op de schriftelijke vragen. Over die plannen moet de Raad van State nog uitspraak doen.

De gemeente denkt een geschikt alternatief te hebben gevonden. “Vooralsnog zien we de Plats en omgeving als een ideale locatie voor een (nieuwe) uitgaansgelegenheid.” De initiatiefnemers van de petitie Echt Bruisend beraden zich nog op een reactie.

Echt was jarenlang hét uitgaanscentrum van Midden-Limburg, maar die tijden komen niet meer terug.

ECI Cultuurfabriek als voorbeeld

Tegelijkertijd zegt de gemeente dat een discotheek zoals de Stoba anno 2021 niet meer te exploiteren is. “Echt was jarenlang hét uitgaanscentrum van Midden-Limburg, maar die tijden komen niet meer terug. Niet voor niets zijn bijna alle discotheken uit het Limburgse uitgangsgebeuren verdwenen”, schrijft de gemeente. PNES vindt een multifunctioneel concept zoals de ECI Cultuurfabriek in Roermond een mooie oplossing die past binnen de huidige tijdsgeest.

De gemeente laat weten op korte termijn gesprekken te voeren met eigenaren en exploitanten van horecapanden om te kijken welke mogelijkheden er zijn. Bij planologische of vergunnings-technische zaken wil de gemeente maximaal meedenken. “Uiteindelijk zal de markt de eventuele realisatie van een (multifunctionele) uitgaansgelegenheid moeten oppakken”, benadrukt de gemeente nogmaals.

Foto: Piet Vinken (via L1.nl/weerfoto)

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors