Limburg krijgt Remkes als waarnemend gouverneur na Herman Vrehen-schandaal

door | 16 april 2021, 13:17 | Nieuws, Politiek

Demissionair minister Kajsa Ollongren heeft Johan Remkes aangesteld als tijdelijke vervanger van de opgestapte gouverneur Theo Bovens. De gouverneur maakte zijn vertrek vorige week bekend tijdens een debat over de affaire rondom oud-gedeputeerde Herman Vrehen. De geboren Susternaar zou tonnen aan provinciale subsidie hebben doorgesluisd naar zijn eigen bedrijven en betaalde zichzelf een te hoog salaris uit.

Vragen over Herman Vrehen

Gemeente Echt-Susteren doet ook zaken met bedrijven van Vrehen, die jaren geleden ook een rol speelde bij de Sinterklaasaffaire. De PvdA en Lijst Samenwerking stelden naar aanleiding van het schandaal rondom Vrehen schriftelijke vragen aan het college van B&W.

Zo is zijn bedrijf @Nexus is betrokken bij het ontwerp van de gebiedsvisie Roosteren en beheert het bedrijf BosWerkt gemeentebos in Echt-Susteren. Het contract met BosWerkt loopt op 30 april af. De gemeente heeft die overeenkomst nog niet verlengd. Beide partijen lieten weten gerust te zijn na de antwoorden van het college.

Kajsa Ollongren

Alle gedeputeerden van de provincie stapten al eerder op in de nasleep van het subsidieschandaal. Bovens bleef als enige over en zei dat hij in zijn functie zou blijven tot er een opvolger was gevonden. Daar kwam hij donderdag op terug. In een brief aan de Provinciale Staten zei hij dat hij veel heeft nagedacht en vindt dat hij beter snel kan vertrekken.

Bovens heeft Ollongren daarop gevraagd om op korte termijn een waarnemer te benoemen. Dat is dus Remkes geworden. Hij is oud-minister van Binnenlandse Zaken en voormalig commissaris van de koning in Noord-Holland. Tot vorig jaar juli was hij nog waarnemend burgemeester van Den Haag.

Er komen zeer waarschijnlijk één of twee gidsen die moeten inventariseren hoe een nieuw provinciebestuur gevormd kan worden dat op een breed draagvlak kan rekenen binnen het Limburgs Parlement, schrijft 1Limburg. De VVD heeft daarover een motie ingediend in een extra vergadering van het Limburgs Parlement. Die kan zo goed als zeker rekenen op steun van een ruime meerderheid.

Foto: L1

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors