Martijn van Helvert verliest hoogstwaarschijnlijk plek in Tweede Kamer: ‘Balen’

door | 18 maart 2021, 16:10 | Nieuws

Tweede Kamerlid Martijn van Helvert (CDA) is teleurgesteld over het verlies dat zijn partij heeft geboekt bij de Tweede Kamerverkiezingen. Van Helvert woonde jarenlang in Susteren. Hij was actief als raadslid in de vroegere gemeente Susteren en na de fusie ook in de gemeente Echt-Susteren. Ook daar leverde zijn partij flink in.

Lees ook: PVV blijft grootste partij in Echt-Susteren, VVD tweede

‘Ongekend’

Het CDA kreeg in Echt-Susteren 14,3 procent van alle stemmen en staat daarmee op een derde plek. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 stond het CDA in Echt-Susteren nog op een tweede plek met 19,6 procent van de stemmen. De partij levert daarmee 5,2 procent van de stemmen in. In onze provincie zit de partij nog maar een half procent boven het gemiddelde aantal stemmen dat de partij landelijk kreeg. Dat is volgens politiek verslaggever Jean van Hoof van L1 ‘ongekend’ voor een partij die in Limburg altijd bovengemiddeld heeft gescoord.

Voorkeursstemmen

Martijn van Helvert, die nu in Sittard woont, is een kandidaat die normaal gesproken veel voorkeurstemmen krijgt. Maar om met voorkeurstemmen vanaf een 25ste plek op de kandidatenlijst dit keer toch in de Tweede Kamer te komen wordt lastig, erkent ook Van Helvert zelf. “Ja, ik ben natuurlijk gigantisch teleurgesteld. Je hebt vier jaar lang samen met het team keihard geknald, ook hier in Limburg. Het is jammer dat dat niet wordt beloond”, zei hij donderdag bij L1 Radio. Voor Limburg betekent dat in elk geval één Limburgs kamerlid minder in Den Haag. Van Helvert vindt dat vooral jammer voor de Limburgse dossiers waar hij zich altijd sterk voor heeft gemaakt.

In Echt-Susteren kreeg Van Helvert 1642 voorkeursstemmen. Naar eigen zeggen kreeg hij in Echt-Susteren, Beek, Beekdaelen, Eijsden-Margraten en Meerssen in totaal 3969 voorkeursstemmen. “Een daling van 1057”, schrijft Van Helvert op Twitter, verwijzend naar de uitslag van de verkiezingen in 2017 in die gemeenten.

Een belangrijk deel van het verlies voor het CDA wijt Van Helvert aan de coronacrisis. “Ik merk ook zelf dat het een heel spannende situatie was met corona. Mensen zijn boos en verdrietig, en stemmen dan ook op andere mensen”, zegt hij op L1 Radio.

Het leven na de Tweede Kamer

Het Tweede Kamerlid hoeft donderdag in elk geval niet het fractieoverleg in Den Haag bij te wonen. In plaats daarvan gaat hij vooral voorkeurstemmen tellen, zowel die in Limburg als daarbuiten. Mocht Van Helvert toch dankzij voorkeurstemmen een plek in de Tweede Kamer krijgen, dan schuift een andere kandidaat een plek naar achteren. In dit geval zou dat eveneens een Limburgse kandidaat zijn: Mustafa Amhaouch uit Panningen.

Wat Martijn van Helvert gaat doen zodra duidelijk is dat hij de komende vier jaar niet meer in de Tweede Kamer zit, weet hij nog niet. “Daar wil ik pas over nadenken als echt duidelijk is wat de uitslag is.” Hij sluit niet uit dat hij in de toekomst terugkeert in de Tweede Kamer.

Foto: Martijn van Helvert (Facebook)

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors