Nedcar koopt naastgelegen manege Katsbek: ‘Strategische aankoop’

door | 15 november 2021, 18:42 | Nieuws

Manege Katsbek in Susteren stopt er na 27 jaar mee. VDL Nedcar heeft de manege en bijbehorende weilanden gekocht.

“Het is een strategische aankoop. Het perceel van de buurman komt maar een keer te koop”, zegt een woordvoerder van VDL Nedcar. De manege ligt naast de autofabriek in Born.

‘Niks te maken met uitbreidingsplannen’

Volgens de woordvoerder is het nog niet exact duidelijk wat het bedrijf met de grote manege en bijbehorende grond gaat doen. De autofabriek in Born wil flink uitbreiden om een tweede productielijn op te tuigen.

De aankoop van de manege zou niks te maken hebben met die uitbreiding. Nedcar wil nu een groot deel van het Sterrebos kappen om uit te breiden, maar daar moet de Raad van State eerst uitspraak over doen. Mocht die de kap tegen houden, dan is uitbreiden op de grond van de manege geen alternatief, aldus de woordvoerder.

Lees ook: Uitbreiding Nedcar: rechter zet voorlopig streep door kap Sterrebos

‘Manege runnen is intensief’

Ook Raymond Mannens, samen met zijn vrouw Sylvia eigenaar van Katsbek, zegt niet het idee te hebben dat Nedcar vanwege uitbreidingsplannen zijn manege heeft gekocht.

Het koppel zette de manege al een paar maanden geleden in de verkoop, omdat Sylvia zich na een bedrijfsongeval niet meer zo kon inzetten voor de manege als vroeger. “We hebben het 27 jaar gedaan en het is toch vrij intensief. Je bent iedere avond op de manege”, vertelt Raymond.

Andere koper

Het belletje van Nedcar kwam voor het stel zelfs totaal onverwacht. “We hebben vroeger altijd gedacht: Nedcar gaat dat wel eens kopen”, aldus Raymond. De eigenaren hadden een paar maanden geleden zelfs bijna een deal gesloten met een andere koper, maar die haakte later toch nog af.

Invulling Katsbek

Wim van der Leegte, eigenaar van VDL Nedcar, staat bekend als fervent paardenliefhebber. Dat hij Katsbek gaat gebruiken om zijn paarden te stallen, sluit Raymond niet uit. “Of misschien juist wel voor groencompensatie, als het Sterrebos gekapt wordt.”

Bezwaar ingetrokken

Manege Katsbek is een van de bezwaarmakers die naar de Raad van State stapte vanwege de uitbreidingsplannen van de autofabriek. “We hebben geen bezwaar tegen de uitbreiding van Nedcar, maar wel tegen de manier hoe de provincie de infrastructuur wou ontwikkelen”, vertelt Raymond.

Daarmee doelt hij op de Rijksweg die vanwege de uitbreiding moet worden verlegd en voor een deel op het terrein van Katsbek zou komen. Na de koopovereenkomst heeft Katsbek het bezwaar bij de Raad van State ingetrokken.

Nedcar eigenaar per februari

De klanten van de manege zijn zondag op de hoogte gebracht van het stoppen van Katsbek. Op 31 december stoppen alle lessen al en moeten de paarden weg zijn. Vanaf 1 februari is VDL Nedcar de nieuwe eigenaar.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors