Oud-burgemeester Akkermans onder vuur in Eijsden-Margraten

door | 19 april 2021, 17:09 | Nieuws, Politiek

Burgemeester Dieudonné Akkermans van Eijsden-Margraten is onder vuur komen te liggen door zijn rol in de affaire rondom Herman Vrehen. De oud-burgemeester van Echt-Susteren heeft zelf nog niet gereageerd, maar de gemeenteraad en inwoners van Eijsden-Margraten willen openheid van zaken.

De gemeenteraad vergadert dinsdagavond over de kwestie. De voltallige oppositie had hierom gevraagd, maar ook vanuit de coalitie wordt tekst en uitleg geëist. “Zijn positie wordt steeds moeilijker”, zegt CDA-fractievoorzitter Erwin Debie.

Subsidiegeld

NRC meldde zondag dat Akkermans een belangrijke rol lijkt te hebben gespeeld in de constructie die het oud-IKL-directeur Herman Vrehen mogelijk maakte tonnen aan subsidiegelden door te sluizen naar eigen werkmaatschappen. De burgervader, net als Vrehen van CDA-huize, was voorzitter van de raad van toezicht van de stichting IKL (Instandhouding Kleine Landschapselementen). Vrehen, geboren in Susteren, werd daar ingehuurd als directeur. NRC heeft twee dienstverleningsovereenkomsten ingezien tussen bedrijven van Vrehen en de stichting IKL.

Lees ook: Limburg krijgt Remkes als waarnemend gouverneur na Herman Vrehen-schandaal

Crisis

Volgens fractievoorzitter Debie lijkt het nu een crisis te worden. “We wilden eerst de onderzoeken afwachten omdat het om een privékwestie ging, maar dat kan nu niet meer. We kunnen niet nog vier of vijf weken op een rapport wachten”, zegt de fractievoorzitter van de coalitiepartij. “Als politicus mag je best bestuursfuncties in je vrije tijd vervullen, maar nu komt het te dichtbij. Opdrachten vanuit de gemeente horen netjes te gebeuren, maar dat lijkt met IKL niet het geval te zijn.”

Volgens Debie hoort de burgemeester de hoeder van de integriteit te zijn. “Je kunt niet overdag integer zijn en ’s avonds niet. Als blijkt dat hij bij zijn nevenactiviteiten scheve schaats heeft gereden wordt zijn positie moeilijk. De schijn heeft hij onherroepelijk tegen.”

Radiostilte rondom Dieudonné Akkermans

Fractievoorzitter Franklin Boon van D66 zegt dat er anderhalve maand in het presidium al gesproken is over de IKL-affaire. “Toen wilden we pas op de plaats houden en het onderzoek afwachten, maar dat kan niet meer. Het duurt te lang”, zegt hij. Boon vindt het dan ook vervelend dat de burgemeester zelf nog niet heeft gereageerd. “Akkermans heeft al weken niks te melden in weekblad De Etalage. Normaal vult hij hier een hele pagina, maar nu niet. Dat is natuurlijk raar.”

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors