Twijfels bij nieuwe klant Nedcar: kiest Canoo wel voor Born?

door | 17 november 2021, 10:43 | Nieuws

Het nieuwe Amerikaanse automerk Canoo dat auto’s wil laten bouwen bij VDL Nedcar in Born heroverweegt die plannen. De Amerikanen zien te veel onzekerheden rondom productie in Europa.

De bedrijfstop wil later deze maand om tafel met VDL om de afspraken opnieuw te bekijken. VDL Nedcar wil niet reageren op deze manoeuvre van de Amerikanen.

Liever eigen fabriek

Dat nieuws kwam op tafel tijdens een telefonische update met investeerders bij de presentatie van de laatste kwartaalcijfers van Canoo. Topman Tony Aquila maakte duidelijk dat hij zijn auto’s liever in een eigen fabriek laat bouwen in de Verenigde Staten dan op bestelling in een fabriek in Europa. Hij somde daarbij nadelen op zoals de effecten van de pandemie, vervoer en belastingen.

Hack

Ook de hack waar VDL Nedcar slachtoffer van werd, is een punt van zorg voor de Amerikanen. Als er geheime bedrijfsinformatie en intellectueel eigendom op straat komen te liggen, heeft dat gevolgen voor de activiteiten, vooruitzichten en financiële resultaten van het bedrijf, zo werd gesteld.

VDL Nedcar presenteerde Canoo afgelopen zomer als de eerste nieuwe klant sinds duidelijk is dat BMW eind 2023 stopt met de productie in Born. Canoo wilde eind volgend jaar beginnen in Born met de bouw van 1000 stuks van hun Lifetsyle Vehicle, een multifunctioneel busje voor particulieren. Het voertuig kan 400 kilometer rijden op één batterijlading. In 2024 zou de productie moeten worden opgeschroefd naar 15.000 stuks.

Lees ook: Nedcar sluit contract met nieuwe opdrachtgever tot 2028

Overheidssubsidies

Dat lijkt nu dus op losse schroeven te staan. De Amerikaanse topman Aquila zegt dat VDL Nedcar op een eerder moment een goede optie was in de opstartfase. Maar nu het lijkt dat er genoeg vraag is naar de nieuwe auto in de VS, is het aantrekkelijker om zelf een investering te doen in een nieuwe fabriek in Amerika. Daarbij wordt het bedrijf nu ook flink geholpen met overheidssubsidies.

Nedcar reageert niet

Woordvoerder Miel Timmers van VDL Nedcar zegt niet te kunnen reageren op de uitlatingen van de Amerikaanse zakenpartner. “Wij hebben afspraken over geheimhouding met Canoo. Ik kan hier niet op ingaan.” Of de Amerikanen nu die geheimhouding schenden, kan Timmers ook niet zeggen.

30 miljoen dollar

Canoo heeft inmiddels al zo’n 30 miljoen dollar overgemaakt naar VDL Nedcar. In de fabriek in Born wordt al gewerkt aan de productielijn voor de nieuwe Amerikaanse auto. Volgens topman Aquila heeft hij een goede band met de familie Van der Leegte (eigenaren van VDL red.) en is hij daarom niet bang dat hij dat geld kwijt is. Het beursgenoteerde Canoo heeft nog nooit een auto verkocht en leed in het derde kwartaal een verlies van bijna 81 miljoen dollar.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors