Verdachte steekpartij azc Echt: ‘Was mezelf niet’

door | 11 oktober 2021, 17:43 | Nieuws

Asielzoeker Endurance B. (24) uit Nigeria was naar eigen zeggen niet zichzelf toen hij in april dit jaar zeven medebewoners van het azc in Echt neerstak.

De verdachte smeekte de rechter maandag tijdens een tweede pro formazitting om vergiffenis. “Ik was me niet bewust van wat er toen gebeurde”, sprak hij de rechtbank in Roermond toe.

Pieter Baan Centrum

B. volgde de zitting via een videoverbinding, omdat hij nog tot 27 oktober in het Pieter Baan Centrum zit voor onderzoek. De rechter, justitie en B’s advocaat Rick Engwegen gingen maandag, in afwachting van de resultaten van de observatiekliniek, niet gedetailleerd in op de zaak.

Justitie verdenkt de twintiger van zeven moordpogingen. De rechtbank buigt zich binnen drie maanden opnieuw over de zaak.

Zeven slachtoffers, twee zwaargewond

Op 21 april werden zeven bewoners van het azc in Echt neergestoken, onder wie een vrouw die een kind op de rug droeg. Twee mensen liepen ernstige verwondingen op. Getuigen zeggen dat verdachte Endurance B. riep: ‘Ik vermoord jullie allemaal, ik ben een vampier.’

De rechter kon die uitspraak op de eerste zitting in augustus nog niet helemaal plaatsen en zei meer te willen weten. B. is daarom in september naar het Pieter Baan Centrum gestuurd.

Betrokken bij eerder incident

De asielzoeker zou eigenlijk één dag na de steekpartij van Echt worden overgeplaatst naar een andere opvanglocatie. Reden hiervoor was een ander incident waarbij B. een paar dagen voor de steekpartij betrokken was.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) liet eerder al weten dat de man het nieuws van de overplaatsing ’s middags te horen kreeg, een paar uur voordat hij zijn medebewoners neerstak.

Foto: Fer Traugott

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors