Al 51 verwaarloosde dieren weggehaald in Maria Hoop, waarom kan eigenaar nog steeds dieren houden?

door | 7 mei 2021, 15:44 | Nieuws

Het is een week nadat autoriteiten voor de derde keer dieren in beslag namen op een adres in Maria Hoop. In totaal zijn er al meer dan 51 verwaarloosde dieren in beslag genomen. Met zeker zeven dieren ging het zo slecht, dat ze een spuitje kregen.

Bij veel mensen roept het de vraag op: hoe kan het dat de eigenaar keer op keer in de fout gaat en nog steeds dieren mag houden?

Zeker 62 dieren in bezit

Eerst kijken we even naar het dossier. Tijdens een controle in juli vorig jaar werden 34 dieren weggehaald. Met 28 paarden en pony’s was niks mis volgens de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID), die mochten blijven. De dierenbezitter had op dat moment dus zeker 62 dieren in zijn bezit.

In februari dit jaar werden vier paarden en een hond in beslag genomen op het adres. En de laatste inbeslagname in het dossier is die van twaalf paarden. Volgens Dik Nagtegaal van de LID is de eigenaar een hobbyhouder en gaat het niet om een dierenasiel of -opvang in Maria Hoop, zo zei hij eerder al tegen 1Limburg.

Lees ook: Dierenbezitter opnieuw in fout: 12 slecht verzorgde paarden in beslag genomen

Eigenaar (nog) niet vervolgd

Na de grootste inbeslagname, die van juli vorig jaar, werd de zaak overgedragen aan het Openbaar Ministerie. Bijna een jaar later blijkt, na navraag van SOL2 bij het Openbaar Ministerie en politie, dat de eigenaar (nog) niet is vervolgd.

En een verbod op houden van dieren?

De diereninspectiedienst staat vrij machteloos als het gaat om dwangmaatregelen. “We kunnen iemand niet verbieden om dieren te houden”, zegt Nagtegaal. “We kunnen hooguit sancties opleggen voor een bepaalde periode. Daarom werken we liever eerst met aanwijzingen zodat we kunnen blijven controleren. Want als we meteen alle dieren in beslag nemen, eindigt voor ons een zaak. Dan kan iemand daarna weer gewoon dieren gaan houden. En kunnen wij pas weer in actie komen na een melding. Ja, dat is tamelijk krom. Het moet eerst fout gaan voordat we kunnen optreden.”

We vinden het belangrijk dat er een houdverbod is voor echte extreme gevallen

Een wetsvoorstel voor een zogeheten ‘zelfstandig houdverbod’ kan daar verandering in brengen. Daarmee kan de rechter iemand verbieden om dieren te houden na bijvoorbeeld verwaarlozing. “Als de eigenaar toch dieren aanschaft, worden die meteen weggehaald”, zegt Nagtegaal. De huidige wetgeving gaat nog niet zover. “Dan moet een persoon een boete of iets dergelijks betalen totdat er weer aantoonbaar is dat het beter gaat met de dieren. We vinden het belangrijk dat er een houdverbod is voor echte extreme gevallen. Zodat bij overtreding kan worden opgetreden, voordat er nieuwe problemen ontstaan.”

Het wetsvoorstel ligt op dit moment nog in Den Haag. “Hopen zodra de nieuwe regering daar zit dat dit eindelijk snel kan worden afgetikt”, aldus Nagtegaal.

Foto: een inbeslagname in Maria Hoop afgelopen februari (Wijkagent Politie Echt)

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors