30.000 zonnepanelen op dak XXL-distributiehal Echt tóch aangesloten

door | 15 december 2021, 15:27 | Nieuws, Politiek

Het is toch mogelijk om zo’n 30.000 zonnepanelen op het dak van een gloednieuw XXL-distributiecentrum in Echt aan te sluiten op het stroomnet.

Eigenaar P3 Logistic Parks laat weten dat het mogelijk is om een 11 kilometer lange kabel aan te leggen naar een ander verdeelstation. “Dat kost wel tijd en investering, maar zodra die er ligt worden de panelen gemonteerd”, zegt een woordvoerder. Het zou in totaal nog zo’n twee jaar kunnen duren.

Leeg dak

In september werd bekend dat de geplande 30.000 zonnepanelen niet aangesloten konden worden door netbeheerder Enexis vanwege schaarste op het stroomnet. Projectontwikkelaar Dokvast was te laat met het aanvragen van een aansluiting en verrast door de schaarste. De megahal werd opgeleverd, maar zonder 30.000 zonnepanelen op het dak.

Lees ook: Geen zonnedak op XXL-distributiehal Echt, wel vijf zonneparken

Provincie: ‘Ongewenste onwikkeling’

Nadat het nieuws bekend werd, bemoeide zowel de lokale als provinciale politiek zich met de kwestie. Het VVD in het Limburgs Parlement vroeg het provinciebestuur te kijken naar de situatie. Die noemde het lege dak in Echt een ‘ongewenste ontwikkeling’ en liet weten naar een alternatief te zoeken. Dat blijkt nu dus gevonden.

Lees ook: Provincie: leeg zonnedak Echt ongewenst, alternatief gezocht

Capaciteit uitbreiden waar mogelijk

De problematiek zoals in Echt speelt op meerdere plekken, ook buiten Limburg. De provincie laat weten samen met de netwerkbeheerders te bekijken hoe de capaciteit van het net in Limburg kan worden uitgebreid. “Hoe lastig dit ook ligt”, aldus de woordvoerder van energie-gedeputeerde Maarten van Gaans.

Omvang problematiek in kaart gebracht

Daarnaast dringt de provincie met andere partijen bij het kabinet aan op verandering in wet- en regelgeving, zodat de provincie meer armslag krijgt. Nu is het nog zo geregeld dat netbeheerders vanwege privacywetgeving niet mogen delen welke (grote) initiatieven een aansluiting op het net willen. Daardoor is er ook geen zicht op de omvang van de problematiek.

De provincie heeft daarom het initiatief genomen om op andere wijze in kaart te brengen hoe groot het probleem in Limburg momenteel is. Ook wordt daarbij naar de toekomst gekeken. Er lopen momenteel aanbestedingen hiervoor.

Grote speler huurt hal

Inmiddels is de distributiehal in Echt door Dokvast verkocht aan P3 Logistic Parks. Woensdag werd bekend dat een groot internationaal retailbedrijf de hele hal gaat huren van P3. De naam van het bedrijf wordt echter nog niet genoemd.

Lees ook: XXL-distributiehal Echt verhuurd aan internationale retailer

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors