Een klein deel van de asielzoekers in ons land veroorzaakt met ‘asociaal en crimineel gedrag’ zorgwekkende situaties in en rond asielzoekerscentra. Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid waarvoor ook het azc in Echt werd onderzocht. Burgemeester Jos Hessels herkent zich maar al te goed in de uitkomst van het onderzoek, maar zegt dat het in Echt niet meer aan de orde is.
In totaal werden azc’s in acht plaatsen onder de loep genomen en volgens de inspectie zijn de verschillen groot.
Lees ook: Burgemeester: ‘Rust is terug na wegsturen minderjarige azc-bewoners Echt’
Herkenbaar
“We hebben hier de laatste twee jaar meegemaakt wat in het rapport omschreven staat”, zegt Hessels. Eind vorig jaar nog werd een groep jonge asielzoekers uit het azc in Echt weggestuurd. Volgens Hessels kwamen destijds per week gemiddeld zo’n zeven meldingen binnen van onder andere intimidatie en winkeldiefstal door de groep.
Sinds de groep weg is uit Echt is de rust terug volgens de burgemeester. “We hebben nog één incident gehad”, zegt hij. Daarmee verwijst hij naar het steekincident in april waarbij een man zeven medebewoners verwondde. Maar volgens Hessels staat dat incident los van het vandaag verschenen rapport.
Lees ook: Verdachte (24) steekpartij al eerder betrokken bij incident azc Echt
Onderhandeling
“We hebben per 1 januari als enige gemeente weten te onderhandelen dat deze groepen hier niet meer komen”, zegt Hessels. Alleen reguliere asielzoekers mogen nog worden opgevangen in Echt. Voor speciale groepen moet het COA eerst groen licht krijgen van de burgemeester en wethouders. “In Echt-Susteren hebben we gezegd dat we graag vluchtelingen opvangen. Om dat mogelijk te laten blijven moet je ook heel streng zijn tegen mensen die misbruik willen maken van de faciliteiten.”
Noord-Afrikanen
In totaal worden in ons land ongeveer 27.500 asielzoekers opgevangen en de overlast komt van ongeveer 350 mensen, blijkt uit het rapport. Volgens de inspectiedienst komen de amokmakers vooral uit Marokko, Algerije, Libië en Tunesië. Hun kans om in Nederland te blijven is erg klein, omdat ze in hun land van herkomst niet vervolgd kunnen worden voor politieke of religieuze redenen. Ook zouden de overlastschoppers vaak kampen met een verslaving of psychische problemen.
De overlast zou leiden tot een hoog ziekteverzuim onder medewerkers en lastige situaties voor andere asielzoekers en omwonenden. Het COA zegt tegen de NOS dat ‘inzet, expertise en bevoegdheden’ nodig zijn die meer passen bij ‘de geestelijke gezondheidszorg, verslavingsdeskundigen, politie, Openbaar Ministerie en andere organisaties’.