Gouverneur Remkes grijpt in: ‘Voordat ik hier weg ben, is Hessels verhuisd’

door | 8 juli 2021, 20:19 | Nieuws

Burgemeester Jos Hessels (CDA) van Echt-Susteren overtreedt al tien jaar de gemeentewet en waarnemend gouverneur Johan Remkes heeft hem daar deze maand flink de oren over gewassen.

Tegen NRC zegt Remkes daarover: “Ik heb met deze burgemeester inmiddels een stevig gesprek gehad. Daarover heb ik aan de minister gerapporteerd”.

Wonen in werkplaats

Volgens de gemeentewet moet een burgemeester wonen in de gemeente waar hij werkt, maar Hessels is sinds zijn benoeming in 2012 nog niet van zijn woonplaats Montfort naar Echt-Susteren verhuisd. Demissionair minister Kajsa Ollongren zou voormalig gouverneur Theo Bovens al in 2019 schriftelijk gemaand hebben werk te maken van de verhuizing van Hessels. Ze overwoog zelfs Hessels voor te dragen voor ontslag als hij geen stulpje binnen zijn eigen gemeente zou zoeken. De gemeenteraad van Echt-Susteren zag er al die jaren geen probleem in.

Frustratie

Remkes, die door de minister naar Limburg is gestuurd met de bijzondere taak in de provincie ‘orde op zaken te stellen’ na de bestuurscrisis in het provinciehuis en daarbuiten, reageert gefrustreerd tegen NRC: “Het is hoogst onbevredigend dat dit al zo lang loopt, ondanks de brief van de minister. Ook Bovens heeft gesprekken gehad, maar in de praktijk bleek het lastig om maatregelen te treffen, ook al omdat de gemeenteraad het maar allemaal accepteert.” Remkes is in elk geval niet van plan losse eindjes achter te laten bij zijn terugkeer naar Groningen tegen eind dit jaar: “Voordat ik hier weg ben is de man verhuisd, of er gebeurt iets anders”.

Opvallend is dat CDA-coryfee Herman Kaiser, die na de bestuurscrisis werd gevraagd de integriteit binnen de regionale afdeling van zijn partij eens onder een vergrootglas te leggen, enkele weken geleden in een rapport nog kritiek leverde op de ‘we-komen-er-wel-mee-weg-cultuur’ binnen het CDA-Limburg.

Verhuisdatum onbekend

Saillant detail: het gesprek tussen Remkes en Hessels zou begin juli hebben plaatsgevonden en Hessels maakte eind juni al bekend dat hij er eindelijk in geslaagd was een nieuwe woning te vinden. Het gaat daarbij overigens om nieuwbouw en de eerste schop moet nog de grond in. Hij zou enkele weken geleden de hand op een appartement hebben weten te leggen dat nog moet verrijzen aan de Julianastraat in Echt. Al heeft het er alle schijn van dat die aankoop met de nodige stoom en kokend water tot stand is gekomen.

Lees ook: Burgemeester Hessels verhuist na tien jaar naar eigen gemeente

‘Mosterd na de maaltijd’

Hessels kon zelf dinsdagavond niet reageren op het nieuws van NRC over de schrobbering van Remkes, want hij zat de gemeenteraadsvergadering voor. Wel liet zijn voorlichter weten de hele publicatie mosterd na de maaltijd te vinden. “De burgemeester heeft het tijdens zijn gesprek met Remkes ook over zijn nieuwbouwwoning gehad, hij heeft hem zelfs de tekeningen laten zien.”

‘Morgen op Funda’

Toch moest ook de voorlichter erkennen dat de koopovereenkomst voor het nieuwe appartement formeel nog getekend moet worden. Dat zou ergens komende week moeten gebeuren. En wanneer het appartement kan worden opgeleverd, is ook nog volstrekt onduidelijk. Maar: “Vanaf morgen (vrijdag 9 juli, red.) staat zijn huis in Montfort op Funda. En zodra het huis in Montfort verkocht is, gaat hij in een tijdelijk woning in Echt-Susteren wonen”, aldus de voorlichter.

Lees ook: ‘Jos Hessels tien jaar burgemeester: ‘Corona grootste uitdaging’

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors