Politiek bemoeit zich met leeg zonnedak XXL-distributiehal Echt

door | 27 september 2021, 13:45 | Nieuws

Hoe kan het in deze tijd dat een dak van een gloednieuwe distributiehal van zo’n 100.000 vierkante meter geen zonnepanelen krijgt die terug leveren aan het stroomnet? GroenLinks Echt-Susteren vraagt zich dat ook af en voelt het gemeentebestuur met schriftelijke vragen aan de tand.

Lees ook: Geen zonnedak op XXL-distributiehal Echt: stroomnet vol

Schaarste op stroomnet

De eenkoppige coalitiepartij wil weten of de gemeente wel alles eraan heeft gedaan om projectontwikkelaar Dokvast, de bouwer van het XXL-distributiecentrum in Echt, te wijzen op de schaarste op het stroomnet. Op het dak van de nieuwe hal is plek voor zo’n 30.000 zonnepanelen, maar het bedrijf was te laat met het aanvragen van capaciteit op het stroomnet.

Er komen daardoor maar 6000 zonnepanelen op het dak, maar dat is vooral om een duurzaamheidscertificaat te krijgen. Die panelen leveren ook niet terug aan het net.

Vijf zonneparken

De partij wil dat het gemeentebestuur gaat kijken naar een oplossing om het dak alsnog optimaal te benutten. Zo stelt de fractie voor om te kijken of één van de vijf zonneparken die er komen niet op het dak van Dokvast kan, in plaats van op akkergrond. Als het hele dak à 9 hectare vol ligt, zijn twee parken Sint Joost en Berkelaar in principe niet meer nodig.

Lees ook: Groen licht voor bouw van vijf zonneparken in Echt-Susteren

De gemeente zei daar al eerder over: “Al zou het dak van Dokvast vol gelegd zijn of worden, dan nog zouden meer zonnepanelen op daken én de ontwikkeling van de vijf zonneparken en één windpark nodig blijven om de duurzaamheidsdoelen tijdig te halen.”

Alternatieven: accu of waterstof

Een ander voorstel is om de opgewekte energie van de tienduizenden zonnepanelen op te slaan in de vorm van ter plekke geproduceerde groene waterstof. Dat is ook het plan voor een zonnepark in Grashoek.

GroenLinks Echt-Susteren stelt voor dat de omliggende logistieke bedrijven in de buurt hun wagenpark zo kunnen inrichten dat hun voertuigen op die geproduceerde waterstof kunnen rijden. “Ook goed voor de reductie van fijnstof”, aldus GroenLinks-raadslid Thijs Wetemans. Energie opslaan in accu’s is ook nog een mogelijkheid, volgens hem.

Nog meer lege daken

Tenslotte wil hij weten hoe het kan dat het hele dak van het recent gebouwde Dick Vijn Logistiek ook geen zonnepanelen heeft. Ook het dak van het distributiecentrum van de Action heeft nog ruimte. “Inwoners begrijpen het niet”, zegt hij daarover.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors