Uitbreiding Nedcar: Raad van State komt sneller met uitspraak kap Sterrebos

door | 23 november 2021, 13:21 | Nieuws

De Raad van State (RvS) heeft VDL Nedcar en de bezwaarmakers tegen de uitbreiding van de autofabriek in Born uitgenodigd voor een zitting op 13 januari 2022.

De zaak komt daarmee eerder voor de hoogste bestuursrechter van ons land dan verwacht. “Wij willen de partijen zo snel mogelijk duidelijkheid bieden. Vandaar is besloten om ruimte te zoeken en de zaak al in januari te behandelen”, laat een woordvoerder weten.

Kapvergunning Sterrebos tijdelijk geschorst

De RvS keek dit jaar al twee keer naar de kap van het Sterrebos tussen Nieuwstadt en Holtum. VDL Nedcar zegt meer dan de helft van dat bos te moeten kappen om uit te kunnen breiden voor een nieuwe opdrachtgever.

Actiecomité De Groene Sporenwolf is daar fel tegen en spande twee spoedprocedures aan. Deze maand zou de zaag al in de bomen gaan, maar de hoogste bestuursrechter van ons land zette daar in een spoeduitspraak een streep door.

Lees ook: Uitbreiding Nedcar: rechter zet streep door kap Sterrebos

Haast

Nu is VDL Nedcar in afwachting van de definitieve uitspraak van de RvS. Aangezien je maar een paar maanden per jaar mag kappen, is enige haast geboden voor de autofabriek. “Als je blijft oordelen over allerlei schorsingsverzoeken kom je niet toe aan de kern. De partijen zijn het meest gebaat bij een definitieve uitspraak”, aldus een woordvoerder van de RvS.

Andere bezwaren

Naast de kap van het Sterrebos wordt in januari ook gekeken naar de andere bezwaren die op tafel liggen. Die komen van WML en hotel en restaurant Op de Vos. Volgens WML komt de nieuwbouw te dicht op twee watertransportleidingen. Op de Vos vreest nadelen te ervaren door meer verkeer rondom Nedcar.

Manege Katsbek in Susteren trok zijn bezwaar deze maand in nadat VDL Nedcar de manege kocht.

Lees ook: Nedcar koopt naastgelegen manege Katsbek: ‘Strategisch’

Op 13 januari zal niet al direct een uitspraak volgen, maar het is de intentie van de Raad wel om dat zo snel mogelijk na zitting te doen.

  • https://live.i-novativeradio.com/sol2
  • SOL2 Radio


  Bekijk SOL2 TV


Onze sponsors